Allt om flat white kaffe

Allt om flat white kaffe

Kaffe är en dryck som är oerhört populär i vårt avlånga land Sverige. Nuförtiden blir det även tack vare bland annat Espresso House, Waynes Coffee samt Starbucks allt mer vanligt med alla olika varianterna av kaffe. Förr i tiden var det den simpla svarta koppen kaffe som kom till hjärnan när man nämnde ordet kaffe.

Nu leder ordet kaffe vanligen till en följdfråga som är: vilken typ av kaffedryck?

Flat white är en sådan variant av kaffe som man kan finna på alla de ovan nämnda kafékedjorna. Andra olika men väl kända kaffedrycker är bland annat cappuccino, caffé latte samt americano. Om man vill vara en barista så gäller det att ha koll på en väldans massa olika kaffedrycker. Ibland kan det bli en konst i sig att särskilja på de minimala skillnaderna det kan vara mellan de olika dryckerna. Vanligen så uppstår de just genom att man testar olika varianter på de redan existerande men att man gör små förändringar som lyckas göra stora smakskillnader. Dessutom ska näst intill alla nya kaffedrycker toppas samt dekoreras så fint som möjligt. Kaffe på sådana ställen är en konst i sig. Fin i smaken men även väldigt vacker för ögat.

Flat white

Flat white

Denna typ av kaffe består av både espresso och mjölk. Det roliga är att den är som en hybrid mellan caffé latten samt cappuccinon. Vad man gör när man tillagar en flat white är att man har en tredjedels kopp av espresso och de resterande två tredjedelarna består av en slät skummad mjölk som man har i latte. Det är mycket snack om vart denna dryck härstammar ifrån och troligen är det antingen Nya Zeeland eller Australien då båda de länderna hävdar sig som skapare av kaffedrycken. Drycken har inte funnits i våra närområden speciellt länge då den först årtalet 2005 kom till England. Det dröjde även hela 5 år till tills dess att denna dryck blev en del av Starbucks franchises. Högst troligen var det även så som drycken kom till Sverige, genom Starbuck eller genom att någon av våra svenska franchises snappade upp att Starbucks värvat kaffedrycken till sin meny.

Flat white
Flat white

Liknande drycker

Eftersom denna dryck i princip är en blandning mellan två mycket välkända kaffedrycker så finns det självklart ett par liknande drycker till just flat white. Här nedan kommer några av dem att presenteras.

Ser man tillbaka till den gamla originella italienska cappuccinon så är den nästan identisk med dagens flat white.

Spanien har även en vardaglig variant som har likheter till flat white, det är deras vanliga “cafe con leche” som betyder kaffe med mjölk. Skillnaden som finns mellan dem är temperaturen samt skumningen av mjölken.

Såklart är även den vanliga drycken café latte en väldigt liknande dryck. Vissa människor kan till och med tycka att den enda skillnaden är i vilken kopp de serveras. Detta blir ännu mer diskuterat i bland annat Australien då kopparna som flat white samt latte serveras i har exakt samma volym. Vanligen serveras dock flat white i en keramisk kopp medan caffé latte serveras i ett så kallat latteglas.

Relaterade inlägg

Espresso

EspressoEspresso

Espresso består av en liten mängd starkt kaffe täckt av ett fast skum som kallas för crema. En traditionell espressoblandning innehåller allt mellan 10 till 40 procent kaffebönor av typ

Läs merLäs mer