Vad du kan förvänta dig del 1

Vad du kan förvänta dig del 1

Resan genom världens populäraste dryck fortsätter. Vi har så här långt tittat vad för effekter kaffet har på oss konsumenter, vilka länder som är dom största producenterna av kaffe och hur man brygger den perfekta koppen kaffe. I samband med detta tänkte jag att det kanske är på sin plats att skriva lite om jobbet som en barista, en person som arbetar med kaffe och som förstår sig på alla aspekter kring att göra den perfekta koppen kaffe och vilka element som man bör tänka på och som man absolut bör undvika. Det sista vi som konsumenter vill ha är den där beska smaken som kan uppstå om man bränner kaffet när man brygger koppen eller om baristan använt bönor som inte lever upp till den standard dom sig bör eller få vårt kaffe serverat av någon som inte alls kan arbeta med kunder på ett korrekt och vänligt sätt.

Idag kan vem som helst som kan använda en av de moderna kaffemaskinerna kalla sig själva för en barista, men I mina ögon ligger det betydligt mer än så bakom begreppet och det är detta jag tänkte gå igenom här nedan. Det finns en viss stolthet i att vara en duktig barista och en som verkligen förstår sig på processen och produkten samt som är införstådd i trenden “latte art”.

Innan vi börjar så måste du självfallet hitta ett kafé som är ute efter en barista och här är det viktigt att förstå exakt vad dom är ute efter, vilka förväntningar och krav dom ställer på individen. Här nedan har ni några av de kvalifikationer och krav som de söker hos dig som barista.

barista

barista

Krav och förväntningar

Dom är här ute efter en anställd som inte bara kan göra en kopp kaffe som ser god ut, utan en som också smakar bra, något som är långt ifrån en enkel process. Se till att vara noga med detaljerna och alla dessa aspekter och sikta på att göra den perfekta koppen kaffe varje gång, ta stolthet i det du gör.

Gott humör och vänligt bemötande

Att vara en barista innebär konstant kundkontakt och det är lätt hänt att vissa kunder som kommer in och som inte fått sin första kopp kaffe, kan vara på ett mindre gott humör. Ett leende och vänligt bemötande kan räcka långt i dessa sammanhang och kan resultera i en återkommande kund.

Flexibel och pålitlig

Att jobba som en barista innebär ofta att det blir både tuffa och långa arbetsskift och inte ovanligt att det också innebär helgarbete. Har du för avsikt att söka ett jobb som barista, då måste du vara beredd på detta och uppge det i din CV eller ansökan.

Lagspelare

Inte nog med att ni har en kontakt kundkontakt, ni måste också jobba tätt inpå andra kollegor, så kommunikation och vara en lagspelare är ett måste. Detta är alltså ingen arbetsplats för den som föredrar att arbeta ensam eller som inte gillar att arbeta så tätt inpå både kunder och kollegor. Det råder inget tvivel om att detta är ett serviceyrke både internt och externt.

Detta var den första av två delar i ämnet. I nästa del går jag igenom de återstående kraven och förväntningarna som ställs.

Relaterade inlägg