Vad du kan förvänta dig del 2

Vad du kan förvänta dig del 2

Detta blir den andra delen om jobbet som en barista. I den första delen skrev jag lite av de inledande krav och förväntningar som kan ställas på dig i ditt jobb som barista. Här nedan tänkte jag nu fortsätta med fler av dessa förväntningar som kommer att ställas på dig. Idag kan vem som helst som kan använda en av de moderna kaffemaskinerna kalla sig själva för en barista, men I mina ögon ligger det betydligt mer än så bakom begreppet och det är detta jag tänkte gå igenom här nedan. Det finns en viss stolthet i att vara en duktig barista och en som verkligen förstår sig på processen och produkten.

Krav och förväntningar

Har du tänkt att jobba som en barista, se då till att du åtminstone kan grunderna innan du börjar och då främst språket. Du bör kunna förstå skillnaden mellan en cappucino och en flat white. Lär dig terminologin inom yrket och framför allt exakt vad de olika produkterna betyder, så att du kan förklara för kunden vad skillnaden mellan dessa två typer är, exakt. Du som barista måste kunna visa att du vet vad du håller på med

Kolla på videos

Varför spendera stora pengar på att lära sig att använda en kaffemaskin. Med youtube tillgängligt kan ni hitta mängder av olika videos som visar hur de olika maskinerna fungerar men också hur ni gör för att brygga den perfekta koppen kaffe. Ni hittar även videos här från 2010 års barista världsmästare som lär er att göra en rad olika koppar kaffe. Dessutom hittar ni mängder av instruktionsfilmer som lär er att göra så kallad ”latte art” med alla de mönster och figurer som ni ibland ser i er kaffekopp.

Övning ger färdighet

Ju mer ni över, desto bättre blir ni och det gäller ju det mesta, även kaffe. Varför inte kolla blocket, ebay eller craigslist och se om ni kan finna fatt i en begagnad espressomaskin som ni sen kan öva på. Dina vänner ställer säkert upp som försökskaniner för vem gillar inte en god kopp kaffe eller två. Har du målet att bli en riktigt bra barista, då är detta också ett måste att ha i hemmet.

Tips att få jobbet

Tips att få jobbet

Tips att få jobbet

Har du hittat ett kafé som söker en barista och ni vill verkligen få jobbet. Efter att ha lärt er grunderna och när ni verkligen vet och förstår vad dom pratar om, då kan ni kanske följa dessa tips, som kan ge dig bättre chanser att landa jobbet.

Bli en stamkund

Ett kafé värdesätter sina kunder så är du en stamkund där, som sedan söker till en position som dyker upp, då är chanserna större om du redan är känd hos dem. Lär dig känna de anställda och ägaren, om möjligheten finns. När du sedan bekantat dig med alla, låt dom då veta att du är intresserad av att jobba där, om något skulle dyka upp.

Starta från grunden

Förvänta dig inte att du får börja som en barista utan var istället beredd på att sköta kassan och andra arbetsuppgifter först. När du visat framfötterna så är chansen att få pröva på baristajobbet inte långt borta.

Jobba gratis

Kanske inte något som är möjligt då vi alla behöver pengar för att betala räkningar med mera men har du möjligheten och dom är villiga, erbjud dina tjänster under några timmar på vardagarna eller helgen och visa att du är villig att arbeta och lära dig allt, utan kostnad, innan du tar anställning. Saknar du erfarenhet och arbetsgivaren kräver det, då kan du skaffa dig detta genom att arbeta gratis och verkligen visa vad du går för.

Relaterade inlägg