Att odla kaffe, del 2

Att odla kaffe, del 2

Att göra allt som beskrevs i del 1 med att ta bort fruktköttet, fermentera bönan, torka den och så vidare är inte ett måste för att kunna få bönan att gro. Det går även att plantera den direkt, med fruktkött och allt, men det kan bli svårare för den att gro. Men på vissa platser anses detta sätt att plantera kaffeträdet på att vara det allra bästa.

Groning av kaffebönan

När kaffebönan har torkat så är det inte bråttom att plantera den. Det är lika stor chans att kaffebönan ska gro direkt när den är färdigtorkad som när den är cirka 4 månader gammal. Efter fyra månader blir det allt svårare att få den att gro desto längre tid det går. Skulle bönan trots allt gro kommer det ta mycket längre tid för den att göra det. Det allra bästa är att plantera bönan i sandblandad jord och sedan plantera bönan cirka 2 centimeter under den sandblandade jorden. En kaffeböna har i regel en platt sida och en rund sida. Ett tips är att lägga den platta sidan nedåt. För att få bönan att börja gro är det viktigt att jorden hålls lätt fuktig hela tiden samt att den får värme. Det idealiska vore att ha en värmeplatta som den kunde stå på. En färsk böna bör börja gro inom 2 till 3 månader medans lite äldre bönor kan ta upp till 6 månader på sig. När den har börjat gro är det snart dags att plantera om den. Men vänta i cirka 2 veckor efter att man sett att den trängt igenom översta lagret i jorden. När det är dags att plantera om plantan bör det göras i en djupare kruka fylld med lerjord med hög halt av så kallad humus, vilket är nedbrutna växt- och djurdelar. Vill man ta det till det extrema för att få sin lilla planta att växa så kan man tillsätta gödsel, benmjöl eller torkat blod.

Ta hand om kaffeträdet

Ta hand om kaffeträdet

Ta hand om kaffeträdet

Kaffeträdet bör inte planteras utomhus då den är känslig för de temperaturförändringar vi har i här i Sverige. Den vill stå ljust, men inte i direkt solsken. Det bästa vore som sagt en växtlampa. Jorden ska fortsatt vara konstant fuktig men inte blöt. De första bladen skjuter fram inom några veckor och med tiden kommer fler och fler blad att bildas. Nu när det finns mer blad kommer man få vattna oftare då det avdunstar mycket vätska från bladen. Under sommarhalvåret kan man tillsätta gödning, men inte under vinterhalvåret. Var dock försiktig med att tillsätta för mycket gödning då det kommer göra bladen brunaktiga. Kaffeträdet är dock lätt att ha att göra med och nya friska blad växer snabbt ut av sig själv. Efter 2 – 3 år kan trädet börja blomma och sprida en jasminliknande doft. På kaffeplantagerna tar det cirka 5 år innan kaffebären träder fram, detta då plantagerna befinner sig på hög höjd där kaffeträden trivs. Så fort kommer det inte gå i detta fall, utan man får räkna med cirka 7 – 8 år innan några kaffebär träder fram. När de gjort det går det att plocka dem, skala och torka dem för att sedan rosta i sin ugn och sedan mala. Efter det kan man brygga en kopp egenodlat kaffe!

Relaterade inlägg