Den perfekta cappucino

Den perfekta cappucino

Espresso, varm mjölk och skummad mjölk. Det är det man behöver för att göra en cappucino. Sen var det ju det här med att få den sådär perfekt, konsten är ju inte att göra en cappuccino utan att göra en riktigt god sådan.

Cappuccinon har sitt ursprung i Italien. Den kom till under tidigt 1900-tal och hade under 30-talet kommit att bli mycket populär men det var först efter andra världskriget den kom att bli vanlig i resten av världen. I södra Europa är cappuccinon ofta något mindre än vi gör den här, knappt en deciliter. I Italien är cappuccinon vanligast som morgonkaffe medan vi här dricker den när som helst, gärna på maten.

Här i Sverige vill vi ofta ha den något större och den görs ofta på en dubbel espresso, proportionerna är dock desamma. Man brukar säga ⅓ espresso, ⅓ varm mjölk och ⅓ skummad mjölk. Man kan även göra sin cappuccino med en mindre andel mjölk men då kallas den för cappuccino scuro. Vi svenskar är kända för vårt kaffedrickande och cappuccinon är utan tvekan en av favoriterna.

Hur gör man?

Hur gör man?

Först behöver du en espressomaskin. Espresso, det är egentligen namnet på själva bryggmetoden men det har blivit synonymt med själva det kaffe som bryggs genom att hett vatten under högt tryck pressas genom finmalda kaffebönor. Med en mokabryggare är processen likartad men trycket är inte alls detsamma och kaffet blir inte lika starkt.

Att brygga 25 ml espresso ska ta 25 sekunder om det görs rätt. Framförallt är det malningsgraden men även hur hårt man packar kaffet som påverkar den tid det tar. Väl rengjord utrustning är sedan det första steget innan du börjar brygga. Gamla kafferester som sitter kvar kan ge en besk och bitter ton åt kaffet som man verkligen vill undvika. Söt och syrlig är den smak man är ute efter.

Bönorna ska du absolut mala själv precis innan du brygger kaffet. De ska självfallet vara av god kvalitet. Se också till att din kaffekvarn just maler och inte hackar sönder bönorna, det är inte helt ovanligt att billigare kvarnar gör just detta vilket inte alls ger samma resultat. Det går åt 7 gram till en enkel espresso.

Mjölken man skummar ska hålla en temperatur på 60 grader eller någon grad under. Blir den allt för varm så förändras smaken och den blir dessutom mer bubblig än sådär krämig och slät som man vill att den ska vara. Känner man sig osäker på temperaturen kan en termometer vara bra. Fyll mjölkkannan till ⅓ så får den rum att expandera utan att den rinner över. Håll först munstycket precis under ytan för att sedan hålla det mot ena kanten så tillåts mjölken virvla runt i kannan.

Brygg kaffet direkt i en kopp av lämplig storlek. Med en enkel espresso får man en cappucino på 150-170 ml, gör man på en dubbel så blir det omkring 250 ml. Häll i den ångade mjölken och skaka kannan lätt på slutet så att skummet åker med. Njut sedan, en cappuccino är till temperaturen drickvänlig på en gång.

Relaterade inlägg