Det perfekta morgonkaffet

Det perfekta morgonkaffet

Kaffestunden på morgonen är en helig stund för många. En härlig kopp kaffe på morgon är en perfekt start på dagen och ger energi för en produktiv dag. Dessutom har man rätt förutsättningar för att hålla sig aktiv och fokuserad på jobbet eller i skolan. Det perfekta morgonkaffet är väldigt individuellt från person till person och bör baseras på smak och tycke. Kanske man helst dricker en kopp stark espresso innan arbetspasset eller en ljummen latte med vald smaksättning. Möjligheterna är oändliga och man kan i denna artikel läsa om lite olika alternativ för hur man kunna avnjuta det perfekta morgonkaffet. Det är framförallt tre kaffesorter som är extra populära, vilket är espresso, latte och filterkaffe. Dessa varianter uppskattas världen över och varierar en aning beroende på i vilket land man befinner sig.

Espresso – En liten kick med energi

I flera länder är det framförallt espresso som är allra mest uppskattat. Denna koncentrerade och starka lilla kaffetår ger snabb energi och kan enkelt tillagas i hemmet med en espressomaskin eller en espressopress. Utbudet är oändligt och man kan investera i en maskin som passar hushållet och ens budget. Om man uppskattar en fylligare smak och har begränsat med tid på morgonen så kommer en espresso att förgylla denna tidpunkt lite extra.

Latte – En krämig kopp som enkelt kan varieras

Många skojar om att latte inte bör räknas som en kaffevariant, då den innehåller väldigt lite kaffe. Men en latte som tillverkas på ett riktigt sätt har faktiskt samma koffeininnehåll som en espresso, men fylls ut med mjölk eller ett växtbaserat alternativ för att ge en mildare smak.   Utöver detta kan en latte kombineras med flera andra saker och varieras på mängder av olika sätt. Uppskattar man lite sötare kaffedrycker finns det flera olika smaksättningar som man kan addera. Däribland pumpkin spice, hasselnöt eller vanilj. En latte kräver dock att en kaffemaskin inhandlas med inkluderad mjölkskummare. Mjölken måste blandas till rätt grader och få en luftigare textur för att kunna blandas väl med kaffet. Men de flesta kapselmaskiner kan idag även tillreda goda lattes och är då ett smidigare alternativ om man har mindre tid på morgonen.

Filterkaffe eller Droppkaffe

Filterkaffe eller Droppkaffe

Men i Sverige är det framförallt filterkaffe eller droppkaffe som är allra vanligast. Det är även det allra mest prisvärda alternativet och finns i flera olika former. För att kunna tillreda en god filterkaffe behöver man en typisk kaffemaskin eller en enklare droppbägare med filter, som då kan skapa en välsmakande kopp. Andra fördelar med filterkaffe förutom att det är är mer prisvärt är dessutom att man kan sätta på fler koppar åt gången. Detta gör filterkaffe eller droppkaffe till ett bra val för större sällskap, familjer eller de som dricker flera koppar åt gången. Den enda ständiga utgiften efter att man har investerat i kaffemaskinen är filter och kaffe. Smaken på kaffet som kan användas för dessa typer av maskiner är oändligt och en svart kopp kaffe kan även blandas med mjölk och socker. En uppiggande morgondrink som definitivt förgyller morgonen för många kaffedrickare runt om i världen.

Relaterade inlägg