Espresso House

Espresso House

Den svenska kafékedjan Espresso House har en historia som går tillbaka till året 1996. Sedan dess har de stadigt växt och är idag nordens största kafékedja. Detta med sina dryga 400 coffee shops i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Grundande

Grundarna av Espresso House är paret Elisabet och Charles Asker. Redan innan de grundade Espresso House så ägde de en kaffebar vid namn Café Java som låg i Göteborg. År 1996 öppnade de det första caféet som hade Espresso House som namn. Detta, Sveriges första Espresso House, öppnades på St. Petri Kyrkogatan i Lund. År 1996 så var det inte lika populärt som det är idag att gå ut och ta en fika eller en kaffe på en kafékedja, så det öppnades inte fler Espresso House på ett tag. Att det inte var lika populärt som nu beror inte på att folk inte ville gå ut till en kaffebar, problemet var snarare att de var så få. I slutet av år 2004 hade man dock öppnat 15 stycken till Espresso House och det var någonstans runt denna tid som det blev trendigt och populärt med kaffebarer. Intresset för dem växte vilket det även gjorde för konkurrenterna som började ta en del av marknaden. Men Espresso House har lyckats med att behålla sin plats på marknaden och de senaste tio åren har man öppnat nya kaffebarer på löpande band. I februari 2018 var de cirka 400 stycken i Norden. Espresso House bedriver ingen franchising utan de vill att man ska kunna gå in i en av deras kaffebarer var man än befinner sig och känna igen sig. De outsourcar heller inte rekryteringen eller köper in färdiga produkter från leverantörer. De har därför ett eget bageri i Malmö som bakar allt bröd och bakverk som serveras på alla Espresso House kaffebarer. Espresso House är idag Nordens största kafékedja med drygt 55 000 gäster varje dag. Espresso House ägs av JAB Holding Company vilket är ett tyskt familjeföretag. De köpte Espresso House år 2015 och samtidigt köpte de Baresso Coffee i Danmark. JAB Holding Company gjorde om alla Baresso Coffee till Espresso House vilket gjorde att Espresso House växte med 45 nya kaffebarer på kort tid.

Produkter

Produkter

Produkter

Espresso House är mer än bara kaffe. De serverar också kalla drycker, visserligen är vissa av de kaffedrycker, mat och bakverk. I kategorin kalla drycker finns bland annat kaffedryckerna Frapino, Islatte och Cold Brew. Frapino är en kaffeshake med grädde och kommer i olika smaker, bland annat caramel, choklad, banana split, ananas, passion och mynta, jordgubb och vit choklad och mocka. Deras Cold Brew, vilket är kallt kaffe som bryggts under många timmar utan någon värme, finns i två versioner. Vanligt Cold Brew och Cold Brew creamy vanilla vilket förutom det kalla kaffet har grädde och vaniljsmak i. Kaffet till att göra deras Cold Brew är ett ekologiskt specialkaffe från Peru och Indonesien. Espresso House har över 20 olika varma kaffedrycker, allt från Americano och caffè latte till de mer ovanliga Flat white och Lungo vilket gör Espresso House till en kaffebar med många traditionella kaffedrycker. Alla baristor är dessutom diplomerade sådana så de vet själva att kaffe kan vara en hel vetenskap.

Relaterade inlägg