Espresso

Espresso

Espresso består av en liten mängd starkt kaffe täckt av ett fast skum som kallas för crema. En traditionell espressoblandning innehåller allt mellan 10 till 40 procent kaffebönor av typ robusta och resten utgörs av arabica. Detta för att få den fylliga smaken och robusta bidrar till den smak av kryddiga toner och kanel vilket många förknippar med en traditionell espresso. Många av de olika sorts kaffedrycker som finns idag är baserade på espresso och i och med det så har espresson förändrat kaffekartan något enormt. En espresso har mer koffein per volym än de allra flesta andra kaffedryckerna men däremot så är storleken på en traditionell espresso mycket mindre än andra kaffedrycker. En vanlig kopp bryggkaffe innehåller cirka 150 till 200 milligram koffein medans en espresso, om den serveras i sin traditionella lilla kopp, innehåller mellan 120 till 170 milligram koffein.

Espressons historia

Espressons historia börjar i slutet av 1800-talet och det var tidsbrist som drev fram tekniken. Det var nämligen så att de bryggmetoder som fanns tillgängliga då tog relativt lång tid att brygga fram en kopp kaffe. Detta stal mycket tid från de italienska arbetarna som hade vant sig vid sitt kaffe och såg en kopp kaffe som en självklarhet. Men en annan snabbare bryggmetod behövdes. Uppfinnare visste om problemet ute bland de italienska arbetarna och började experimentera med att brygga kaffe med någon form av ångteknik. Man lyckades att få fram en maskin år 1896 som kunde brygga 3 000 koppar kaffe i timmen vilket utklassade alla andra tillgängliga bryggmetoder. Det fanns dock ett problem med denna maskin. Kaffet som den producerade smakade fruktansvärt på grund av att vattnen som användes blev för varmt för kaffet. Maskinen blev därför aldrig något mer än en prototyp men den inspirerade en man vid namn Luigi Bezzera att försöka vidareutveckla uppfinningen. Bezzera skapade så småningom en maskin som pressade det varma vattnet genom mycket finmalet kaffe. Detta skedde med ångtryck. Denna maskin blev den ursprungliga espressomaskinen, men sedan dess har mycket hänt.

Espressomaskinen

Espressomaskinen

Espressomaskinen

Det finns många olika espressomaskiner idag men som i princip fungerar på samma sätt. En espressomaskin har ett trycksystem som hettar upp det vatten som används till mellan 93 till 96 grader, varmare än så ska kaffe inte kokas oavsett bryggmetod. Vattnet pressas igenom det finmalda kaffet med det trycksatta vattnet. Det handlar om cirka 8 eller 9 bars tryck. Detta tar cirka 20 sekunder och sedan är espresson klar. En espressomaskin kostar några tusenlappar och vill man ha en själv hemma får man räkna med någonstans runt 5 000 kronor. I alla fall om man vill ha en espressomaskin av kvalitet, vilket är nödvändigt då det handlar om så exakta temperaturer, tryck och tider. Man behöver även en kaffekvarn för att få till det mycket finmalda kaffet. Man är dock inte klar där utan ett par tillbehör behövs ofta. En så kallad tamper behövs och är det verktyg som man använder för att pressa kaffet på plats innan man startar bryggningen. En knockbox använder man för att slå ut den puck av malt kaffe efter bryggningen är klar. Vill man kunna göra lattekonst behövs en speciell mjölkkanna och då mängden kaffe till en bryggning är väldigt liten kan det vara svårt att uppskatta hur mycket man ska använda. En köksväg är därför bra att inskaffa. Sedan har man allt man behöver och det är bara att börja brygga.

Relaterade inlägg

Wayne’s Coffee

Wayne’s CoffeeWayne’s Coffee

Wayne’s Coffee är ett svenskt företag som inom kafébranschen. De är en franchise-kafékedja och när de öppnade sitt första Wayne’s Coffee år 1994 var de den första sådana som någonsin

Läs merLäs mer