Espressovarianter – Fortsättning

Espressovarianter - Fortsättning

Antalet olika former av kaffedrycker som är baserat på espresso är nästan löjligt många. Man ska även komma ihåg att det finns ännu fler än vad som nämns här, sådana som kanske inte har ett eget namn eller sådana som bara finns lokalt eller inom ett lands gränser. Att så många olika varianter av en espresso har utvecklats genom åren är imponerande, och att de dessutom blivit tillräckligt uppmärksammade och/eller populära för att få ett eget namn och omnämnas som en verifierad espressodryck.

Kalla och varma drycker

Kalla och varma drycker

Kalla och varma drycker

En caffè cortado består av en halv kopp med espresso och den andra halvan fylld med ångad mjölk. En kall espresso som dessutom är sötad med socker, eller sötningsmedel, går under namnet caffè freddo. En espresso som görs med en del espresso, två delar varm mjölk och lite vanlig drickchoklad kallas för caffè mocha. Caffè romano har en bit av spiralformat citronskal i espresson. Frappe di caffè är både söt och kall och består av en del espresso, två delar mjölk, lite och några teskedar med socker. Caffè ristretto bryggs som vanligt i en espressomaskin men man avbryter bryggningen mär bara 15 – 20 milliliter bryggts. Man får då en mer koncentrerad form av espresso. En caffè corretto är en espresso med anislikör eller grappa. En flat white är espresso med ångad mjölk som innehåller små fina bubblor vilket ger kaffedrycken en blank konsistens. Caffè cubano härstammar från Kuba och är en espresso-shot med de första och starkaste dropparna av en espresso. Den innehåller även socker vilket man oftast tillsätter redan i det malda kaffet innan man startar själva bryggningen av kaffet. En caffè crema betyder gräddkaffe på italienska och summerar denna dryck väldigt bra. Det är en dubbel espresso med grädde. En doppio är en dubbelshot av espresso och en solo är en enkelshot av espresso. En caffè zorro är i sin tur en doppio, eller en dubbel espresso, som man tillsätter lika mycket varmt vatten till. En Guillermo är en eller två shots med espresso som hälls över skivor med lime. Den kan även serveras med is och lite mjölk.

Kaffe med espresso och espresso med te

Vanligt bryggkaffe blandas ibland med en espresso och kallas då för varierande namn, beroende på hur mycket bryggkaffe man blandar i espresson. Dessa kallas då för olika sorters namn men de vanligaste är red eye, shot in the dark och depth charge. Starbucks och liknande kan dock ofta ha egna namn på dessa blandningar. Ibland blandas te med espresso och finns i olika versioner. Black tie är en blandning av thailändskt iste vilket är en stark och söt blandning av svart te, stjärnanis, krossad tamarind, socker och kondenserad mjölk tillsammans med en dubbel espresso. Görs detta med en enkel espresso kallas drycken för red tie. Yuanyang är populär i Hong Kong vilket är en blandning av espresso och en tedryck som är gjord av svart te och ångad eller kondenserad mjölk. Förutom alla dessa ovan nämnda kaffedrycker så finns det flera andra versioner som inte skiljer sig mycket från varandra.

Kaffe med espresso och espresso med te

Relaterade inlägg