Espressovarianter – Inledning

Espressovarianter - Inledning

Det finns gott om drycker som är baserat på espresso. Många av de liknar varandra medans andra är helt olika. Det de har gemensamt är att alla innehåller espresso i varierad mängd.

Kaffedrycker baserat på espresso

Caffè Americano är en stil av kaffe som består av en espresso som man spär ut med vatten. Det ger ett lika starkt kaffe som en vanlig kopp bryggkaffe men smaken skiljer sig desto mer. Man kan antingen göra en caffè Americano med en enkel- eller dubbelespresso och anpassa mängden vatten därefter. En caffè lungo liknar caffè Americano, skillnaden är att i en caffè Americano häller man i varmt vatten i en espresso, i en caffè lungo hälls bryggt vatten i en espresso. Inte så stor skillnad på så sätt men en caffè lungo är generellt mindre än en caffè Americano. En Long Black hittar man vanligtvis i Australien och Nya Zeeland. Det liknar en caffè Americano och en caffè lungo men med en starkare arom och starkare smak. En Long Black består av en dubbel espresso med varmt vatten. En Long Black har en fylligare crema än caffè Americano och caffè lungo. En caffè con ghiaccio är en kaffedryck som kommer ifrån Spanien. Den består av en espresso som man sedan häller i ett glas fullt med is och sedan dricker när det blivit kallt. Man kan hälla mjölk i denna espressodryck och den kallas då för caffè con ghiaccio de latte. En caffè con panna består av en enkel eller dubbel espresso som man sedan toppar med en liten mängd grädde. Denna kaffedryck var mycket populär förr men har på många ställen blivit ersatt av caffè latte och cappuccino.

Caffè latte och cappuccino

Caffè latte och cappuccino

Caffè latte och cappuccino

På tal om caffè latte och cappuccino så är det många som undrar vad skillnaden mellan en caffè latte och en cappuccino verkligen är. En caffè latte består av en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar ångad mjölk. Caffè latten toppas sedan med ett tunt lager med skummad mjölk och serveras i en hög kopp eller glas. En cappuccino är lite annorlunda, både i hur den tillreds och hur den serveras. En cappuccino består av lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. Den ska sedan serveras i en vid kopp med fat och sked. Av både caffè latten och cappuccinon finns det flera versioner. Det finns exempelvis caffè latte macchiato vilket tillreds genom att man häller en espresso ner i ett glas genom den ångade mjölken som man innan tillfört i glaset. Men bara för att göra det förvirrande bland alla namn så finns det även en caffè macchiato vilket är starkare än en caffè latte. En caffè macchiato kan man även söta med lite socker om man skulle vilja. Cappuccino finns det i sin tur också ett antal versioner av och med mer mjölk blir det en cappuccino chiaro, med mindre mjölk blir det en cappuccino scuro. Har man is i sin cappuccino blir det en cappucino freddo. Att det finns så många olika versioner är ofta ett tecken på att drycken är omtyckt.

Caffè latte och cappuccino

Relaterade inlägg

Espresso House

Espresso HouseEspresso House

Den svenska kafékedjan Espresso House har en historia som går tillbaka till året 1996. Sedan dess har de stadigt växt och är idag nordens största kafékedja. Detta med sina dryga

Läs merLäs mer