Från böna till färdigt kaffe, del 1

Från böna till färdigt kaffe, del 1

När vi brygger en kopp kaffe är det inte alltid man tänker på den långa process som de malda bönorna i kaffepaketet har gått igenom. Processen från plantering av kaffeträd till det färdiga kaffepaketet är lång och ganska komplex i sin utformning. De kaffebönor som växer på kaffeträdet är egentligen inte bönor utan bär eller frukter. Därför brukar det heta att man plockar bären eller frukterna från kaffeträdet. Att plocka dessa bär eller frukter görs för hand av de många arbetarna som jobbar på kaffeplantagerna. Efter plockningen ska bären torkas, sorteras, rostas och malas. Säljs de som hela bönor ska de naturligtvis inte gå igenom det sista steget utan paketeras efter rostningen.

Att plocka bären

Att plocka bären

Att plocka bären

Kaffeträdet är inget snabbväxande träd utan det tar minst fem år efter plantering innan man kan skörda det och då får man inte ens några stora skördar. De stora skördarna dyker upp efter cirka 7–8 år. Kaffebären mognar heller inte samtidigt. Att plocka ett träd flera gånger om året kallas för selektiv plockning, men det vanligaste är att man skördar trädet en gång om året. De som jobbar med att plocka selektivt får dock bättre betalt. Att plocka selektivt sker endast med Kaffe Arabica. Bären skrapas av från grenar in i stora korgar som plockarna bär med sig. Cirka sju korgar på en dag är vanligt att en erfaren plockare kan få in, vilket är mycket med tanke på att de plockas för hand. Då man gör på detta sättet kommer man få med både mogna och omogna bär och det är standard för alla billiga och massproducerade kaffebönorna. För finare och dyrare kaffe har plockningen skett selektivt där enbart mogna bär ingår. Efter att plockarna lämnat in sina fulla korgar med så kallade kaffebär för dagen så är det viktigt att bären börjar behandlas så snabbt som möjligt.

Bönan finns inuti kaffebären

Varje kaffebär innehåller i regel två kaffebönor. Kaffebönorna är dock gömda i ett lager av fruktkött, ett fruktkött som det gäller att på något sätt få bort så man kommer åt kaffebönorna. För att göra detta finns det två metoder som i regel används. Med den ena metoden låter man bären ligga och torka i upp till två veckor. Efter denna tid har fruktköttet torkat och det är enklare att skilja bönorna från fruktköttet. Denna metod kallas för torr process. Den andra metoden är att man blötlägger, skrubbar eller skrapar bort fruktköttet. Sedan läggs bönorna i ett vattenbad i allt mellan ett dygn och två dygn. Denna metod kallas för våt process och kräver mer arbetstimmar och därmed kostar denna process mer. Våt process används oftast därför kvalitetskaffe och vattenbadet framhäver kaffets egenskaper på ett helt annat sätt än vad den torra processen gör. Den torra processen innebär dock en smak med mindre syrahalt och en fylligare smak. Även sötman blir mer framhävande om man använder den torra processen. Detta första behandlingssteg av kaffebönorna påverkar alltså smaken och doften på det färdiga kaffet väldigt mycket.

Relaterade inlägg