Från böna till färdigt kaffe. Del 3

Från böna till färdigt kaffe. Del 3

Kaffebären har plockats, de har gått igenom en våt eller torr process och sedan torkats och sorteras. Nu är det ett eller två steg kvar. Det beror på om bönorna ska malas eller inte innan de ska ut till affärerna. Innan rostningen kan vissa kaffebönor gå igenom ytterligare ett steg och det är åldring. Vissa kaffeproducenter låter nämligen sina bönor ligga och åldras i upp till åtta år. Men detta sker dock endast med kaffe av hög kvalitet och en prislapp som följer därefter. Det vanliga är att man rostar och eventuellt maler bönorna så fort man fått lasten med de nu grågröna kaffebönorna. Kaffebönorna kommer dock inte vara grågröna länge till.

Rostning finns i flera variationer

När bönorna ska rostas kan man välja mellan ljus eller mörk rostning, det beror helt och hållet på vilket kaffe man producerar. Smak och arom skiljer sig signifikant mellan ljust rostade bönor och mörkt rostade bönor. Alla steg i behandlingsprocessen av bönorna är självklart viktiga, men rostningen av bönorna är det steg som kommer påverka smaken i väldigt stor utsträckning. Därför är det viktigt att detta steg sker korrekt och kontrollerat. Temperaturer och tider är mycket noggrant inställda i den rostningsmaskin som bönorna ska rostas i. Rostningen går till som så att bönorna läggs i denna rostningsmaskin och värms upp till mellan 220 och 285 grader, beroende på vilket sorts kaffe det är som tillverkas. Bönorna är under konstant omrörning för att inte brännas vid. Rostningen är klar efter allt mellan sex till femton minuter. Hur länge man rostar bönorna beror på hur starkt kaffe man ska producera. För en mild kaffesmak rostas bönorna i sex eller sju minuter. Är det espressokaffe man producerar rostas bönorna i upp till femton minuter och man får då en stark och mörk smak. Efter rostningen kyler man snabbt av bönorna för att de oljor och fetter som trätt fram under rostningen ska stanna kvar i kaffet.

Malning av bönorna

Malning av bönorna

Malning av bönorna

Detta steg påverkar också smaken på det färdiga kaffet i allra högsta grad. Det som bestämmer smaken på kaffet i detta steg är hur grovt man maler kaffebönorna. Espresso som kokas snabbt, ska malas väldigt fint så att det nästan blir som ett pulver. Desto längre koktid desto grövre bör kaffebönorna vara malet. Då det finns många olika sätt att brygga sitt kaffe på mals bönor i flera olika storlekar. Ska man göra sitt kaffe i en pressobryggare behöver man ha mycket grovt malda bönor då kaffet och vattnet har kontakt med varandra under lång tid. Det vanligaste sättet att brygga sitt kaffe är dock i en vanlig kaffebryggare och för dessa behöver kaffet vara medelgrovt malet. Anledningen till att malet kaffe säljs vakuumförpackat är att malet kaffe försämrar sina smakegenskaper inom bara några timmar vid konstant kontakt med luft eller värme. Det vakuumförpackade kaffet håller bättre men en försämring i smak sker efter endast cirka 10 – 12 dagar. Men för den som inte är alltför kräsen så duger vakuumförpackat malt kaffe alldeles utmärkt även efter de 10 – 12 dagarna.

Malning av bönorna

Relaterade inlägg

Espresso

EspressoEspresso

Espresso består av en liten mängd starkt kaffe täckt av ett fast skum som kallas för crema. En traditionell espressoblandning innehåller allt mellan 10 till 40 procent kaffebönor av typ

Läs merLäs mer