Historia och te

Historia och te

Det finns minsta lika mycket att berätta om te om inte ännu mer än om kaffe. När det kommer till te finns det en mängd olika historier och berättelser som berättar hur teet kom till.

Kinas sägen

Det sägs att te upptäcktes för drygt 5000 år sedan av den kinesiska kejsaren Shen Nung när ett löv blåste ner I hans kanna med kokande vatten. Han kom på att det inte bara förbättrade smaken utan även hade en positiv effekt på kroppen.

Indiens version

Den andra historien är från Indien. Enligt denna indiska saga var te en gudomlig skapelse från Buddha. I sagan reste Buddha på en pilgrimsfärd till Kina. Här sa han att han tagit ett löfte om att meditera i nio år. Vid uppvaknandet, tidigare än de nio åren, slog han upp ögonen och rev av sig ögonlocken. De grodde i marken och växte upp med blad formade som ögonlock. Buddha tuggade på bladen och hans utmattning försvann. Växten sägs vara den första med tebladen som han bar med sig till Kina. Det finns inga bevis för att han gick den vandringen till Kina.

Historien som lever kvar än idag

Det finns också en historia som blivit en legend i Kina. Kuan Yin, gudinnan av barmhärtighet, presenterade te som en gåva till den bonde som flitigt behöll sitt gamla tempel. Det var templet där Kuan Yins järnstaty står och anhängare kunde be till. En dag kom järnstatyn till liv. Skakad föll bonden ned på knä och gudinnan viskade ”Nyckeln till din framtid ligger precis utanför det här templet. Nyd det med ömhet, det kommer att stödja dig och dina i kommande generationer.” Han gick ut ur templet nyfiken på vad som skulle visa sig utanför dörren och fann en vissen buske. Efter mycket kärlek och omtanke växte busken och blev full av stora tjocka gröna blad. Bonden började experimentera med bladen. Han torkade dem i en wok. Den nektar som framställdes av blad torkade på detta sätt doftade underbart ljuvligt, som de finaste blommorna. Det var den mest utsökta dryck han någonsin smakat. Den magiska Ti Kuan Yin kom genom detta till.

Te kommer till England

Te kommer till England

Te kommer till England

Det var under 1660-talet som te började komma till England. Kung Charles II och hans fru portugisiska Infanta Catherine de Braganza tog in teet i landet. Även om te hade börjat drickas i England var det först på 1800-talet det kända begreppet ”afternoon tea” började användas och te blev populärt i hela landet. Afternoon tea Bedfords sjunde hertiginna Anna. Hertiginnan blev ofta hungrig på eftermiddagen runt klockan fyra och middagen serverades sent på kvällen i hushållet. Hon började be om en bricka med te, bröd och smör och någon gång under 1840 kom det att börja kallas afternoon tea. Hon började bjuda in hennes vänner att ta teet och brödet med henne och det blev en vana. Denna eftermiddagspaus spred sig över landet och det blev en social händelse för överklasen. Under 1880-talet hade det blivit så pass stort att överklassen bytte till långa kappor, handskar och hattar för eftermiddagsteet.

Relaterade inlägg