Hur kaffe odlas

Hur kaffe odlas

Kaffe odlas i tropikerna och det finns fem områden där man odlar kaffe, det är;

  • Sydamerika
  • Centralamerika
  • Afrika
  • Asien
  • Oceanien

Kaffe produceras i ca 60-80 olika länder och den största kaffeproducenten är Brasilien, Colombia, Vietnam, Indonesien och Indien. Man tror att kaffets ursprung är från Etiopien på 500-talet och kom till Sverige på 1600-talet, närmare bestämt 1685.

Kaffe växer alltid på hög höjd över havet och den allra bästa zonen för kaffebönan Arabica är 1000-2000 meter över havet och är den ursprungliga arten och är mycket krävande att odla eftersom den växer högt upp på bergsluttningarna och är en känslig art. Ju högre upp, desto mer aromatiska bönor när bönorna mognar. För sorten Robusta omkring 100-700 meter över havet, den är fyllig i smaken men har en mer bitter karaktär. Denna kaffeböna kommer ursprungligen från västafrika, där den främst odlas i dag. Den förekommer även i centralamerika och i flera delar av Asien. Majoriteten av världens Robusta-odlingar finns i dag i Vietnam och arten introducerades dit i början av 1900-talet.

Kaffebusken

Kaffebusken

Kaffebusken

Busken kan växa sig riktig hög och kallas därför ibland för kaffeträd och kan bli ända upp till 10 meter hög. När bären mognat och det är dags att skörda, så ansas buskarna för att det ska vara lättare. Blommorna på dessa buskar luktar ljuvligt av jasmin och apelsin så det lär vara behagligt att vistas i den miljön, bara p g a dofterna. Buskarna blommar vid olika tider på året beroende på vilken sort det är. För den som är gillar hela kaffebönor kan kika in här. Själva kaffebäret är i samma storlek som ett körsbär och mörkrött eller gult i färgen när det är moget och färdigt för att skördas, vilket är ca nio månader efter blomningen. Varje bär ger två kaffebönor och växer par om par, tätt ihop inne i bäret.

Plocka kaffe

Det kan vara olika sätt att plocka kaffe från buskarna, beroende på var dom växer och görs antingen för hand eller maskinellt. För hand gör man i Colombia, Centralamerika och i Afrika där kaffeplantagerna ligger i branta bergssluttningar och bären mognar i olika takt, Man kan även plocka kaffe mekaniskt och det görs bland annat i Brasilien där man odlar kaffet på slätter och allt mognar i stort sett samtidigt. Där plockas största delen av skörden för hand. En erfaren plockare kan samla in sex till sju korgar per dag och plockandet är det viktigaste steget i kaffeproduktionen eftersom bären, vid olika mognadsgrader, är av betydelse för producenterna och i sin tur avgör i vilken kvalitet kaffet senare ska säljas

Nästa steg i processen

Efter att man skördat och ska fortsätta processen till färdigt kaffe, så sprider man ut kaffebönorna på betong- eller stengolv där bönorna soltorkas, vilket kan ta dagar tills det är klart och man benämner bönorna som “grönt kaffe”. Dessa gröna kaffen har varit ett debatterat ämne och och sägs bli bara bättre med åldern. Bönorna rensas maskinellt, vissa fall fortfarande för hand,  från skalrester, knäckta, outvecklade eller missfärgade bönor. Därefter rensas bönorna efter storlek och andra egenskaper som avgör kvaliteten.

Nästa steg i processen

Relaterade inlägg