I vilket land dricker man mest kaffe

I vilket land dricker man mest kaffe

Alla känner till den underbara smaken av färskt kaffe på morgonen. Detta är en av de saker som kan göra hela dagen bättre. Hela Skandinavien är ledande i alla rankningar som rörande konsumtion av kaffe. Hög konsumtion av denna dryck påverkar livsstil, sociala och kulturella aspekter och till och med på politik. Kaffe spelar en mycket viktig faktor i människors dagliga rutin. Sedan många år ökar dess konsumtion ständigt. Det kan vara oerhört överraskande att kaffe är den näst största handelsvaran. Eftersom det konsumeras i stora mängder dess värde runt världen är 100 miljarder dollar.

Ledare i rankningen

Finland är den enda och obestridliga ledaren. Sedan cirka 50 år sjunker den finska kaffekonsumtionen inte under 12 kg kaffebönor per år per person. För att jämföra det med andra länders konsumtion, i Norge dricker man cirka 10 kg per person per år och i Sverige är det cirka 8,2 kg per capita. Det som kan vara förvånande är att italienarna inte ens är bland de tio bästa i rankningen. Det är värt att nämna att denna italienska espresso, som gav italienarna berömmelse runt om i världen, inte hjälpte till att föra kaffekonsumtionen närmare Finland, som härskar här.

Fördelarna med att dricka kaffe varje dag

Eftersom kaffet är en av de mest populära dryckerna i världen är det bra att överväga om det är bra för hälsan. Lyckligtvis det är, men det måste konsumeras i rimliga mängder. Kaffe innehåller en hög mängd antioxidanter och fördelaktiga näringsämnen. Undersökningar visar att människor som dricker kaffe regelbundet har lägre risk för flera allvarliga sjukdomar. Den uppiggande effekten som kommer efter att ha druckit en kopp kaffe orsakas av att blodtrycket ökar tillsammans med hjärtfrekvensen. Det ger en känsla av att ha mer energi.

Förutom de fysiska aspekterna är det att dricka kaffe mycket bra för vår mentala hälsa. Att ha rutin i livet är mycket bra och leder till trygghetskänsla.

Det är värt att nämna att dricka kaffe regelbundet har en smärtstillande effekt. Det kan till exempel minska muskelsmärta efter träning. Att dricka 2-3 koppar kaffe per dag kan minska smärtan med hälften. Sådana effekter kan vara svåra att nå även med vanliga smärtstillande medel.

Nackdelarna med att dricka kaffe

Nackdelarna med att dricka kaffe

Det finns många sjukdomar där konsumtion av kaffe inte bara inte rekommenderas men till och med är förbjudet. Kaffe höjer blodtrycket, vilket kan leda till många allvarliga komplikationer. Kaffe spolar ut vissa vitaminer från människors blod. När man dricker kaffe i rimliga mängder är det relativt neutralt eller till och men positiv som det nämnts tidigare. Det kan tyvärr påverka människokroppen negativt om man dricker kaffe i väldigt stora mängder. För människor som dricker mycket kaffe kan det vara svårt att bli gravid.

Kaffe kan också påverka mänskliga tänder negativt och bidra till tandröta och oattraktiva missfärgningar. Denna effekt förekommer särskilt hos personer som konsumerar kaffe i många år. Kaffe är beroendeframkallande till viss del. Människor som regelbundet dricker det har stora problem med att ta av det. Nervositet, stress eller skakande händer kan observeras mycket snabbt.

Relaterade inlägg