Kaffe kommer till Europa

Kaffe kommer till Europa

Kaffet fortsätter sin resa från Mecka och tar sig till Europa. Det var när resenärer från Eurpoa kom till Nära Östern och tog tillbaka berättelser om en ovanlig mörk svart dryck. Under 1700 –talet fick kaffe sin spridning genom Europa och det blev snabbt populärt över hela kontinenten.

Kaffe kom inte bara med bra saker. En del människor började känns misstankar eller rädsla när de drack det. Det fick snart namnet Satans bittra uppfinning. I Venedig fördömde den lokala prästen kaffe år 1615. Det blev en stor sak av det hela och när Påven Clement VIII blev ombedd att ingripa valde han att själva testa drycken först. Han fann drycken tillfredsställande och fattade bestlutet att ge den påvligt godkännande. Trots att kaffe uppvisat vissa negativa effekter på vissa personer växte sig kaffehusens spridning väldigt snabbt. Det blev en mötesplats för sociala aktivititer och kommunikation i storstäderna i länder som England, Österrike, Frankrike, Tyskland och Holland. I England blev Penny university populärt. Kaffe kostade en penny och tanken var att studenterna skulle engagera sig i en givande konversation. Kaffe tog tidigt rollen som den populära frukostdrinken. Innan kaffe hade öl och vin varit populärt. När folk började dagen med kaffe istället för alkohol blev de varma och aktiva under dagen, som en extra bonus förbättrade de kvaliteten på sitt arbete otroligt mycket. Vid mitten av 1700-talet var kaffe väl etablerat i London. Det fanns vid den tiden över 300 kaffehus i staden. Många lockade likasinnade kunder. Det fanns bland kundklientelet handlare, avlastare, mäklare och även konstnärer samlades här. Härifrån växte många företag fram. Lloyds i London blev senare Edward Lloyds Coffee House.

Den nya världen

kaffe

kaffe

Kaffet tog sig i mitten av 1600-talet över Atlanten till det som då hette New Amsterdam. Staden kom senare att bli New York. Kaffehusen började dyka upp även här i staden. Trots kaffets framfart fortsatte te att vara den mest populära drycken under några år. Det var när kolonisterna gjorde uppror mot den höga skatten som ålagts av Kung George III som kaffet klev om te till att bli den mest populära drycken. Upproret är känt som Boston Tea Party. Det förändrade för alltid kaffe till den mest populära drycken. “Kaffe – den civiliserade världens favoritdrink.” – Thomas Jefferson

Plantage runt om i världen

Efterfrågan på drycken fortsatte att spridas. Konkurrensen om att odla kaffe utanför Arabien blev hårdare och hårdare. Holländarna fick ta på plantor under senare hälften av 1700-talet. De första försöken att plantera i Indien misslyckades. De gav inte upp utan fortsatte försöka plantera på andra ställen och när de testat i Java kom de igång med sina plantage ordentligt. Holland kom att bli en erkänd nation när det kom till att odla kaffe. Deras handel med kaffe var produktiv och växande. Deras produktion ökade och de utvidgade sin odling av kaffeträd till Sumatra och Celebes Island. Kaffet har bara blivit en större och större marknad genom åren och kaffe finns nu i var mans kök för att avnjutas.

Relaterade inlägg