Kaffe på italienskt vis

Kaffe på italienskt vis

Italienarna älskar kaffe, man kan nästan säga att dem har ett förhållande med kaffe. I Italien har inte folk bråttom till någonting, man går till exempel till ett café och dricker sitt kaffe på plats. De står gärna upp när dem ska dricka sitt kaffe men även dricker man upp det snabbt. Tiden för att ta en kopp kaffe finns alltid, oavsett om man har fullt med möten en dag så fixar Italienaren alltid en glipa.

Det är enkelt hur italienarna gör, dem går till platsen dem ska köpa kaffet på, betalar och sedan stannar dem kvar på platsen för att sedan svepa upp allt. Det tar inte mer än en minut för dem att dricka upp sitt kaffe.

Ursäkter

Dem kan oftast dra någon/några ursäkter för att kunna besöka ett café för att sedan kunna köpa sitt efterlängtade kaffe, och för att kunna dricka kaffet med lugn och ro.

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Baristan ser till att kaffet inte är alldeles för varmt för kunden. Det ska vara en bra temperatur på kaffet så man inte bränner sig. Utan att baristan håller koll på värmen i kaffet så skulle kunderna aldrig kunna dricka upp sitt kaffe snabbt. För italienarna är kaffestunden som en trevlig och helig stund som absolut inte kommer att ersättas på första taget.

Budord

Det finns tio olika budord för det italienska kaffet, några exempel är att det ska vara mjölk på morgonen – caffé latte, cappuccino, latte macchiato. Det kan vara alla olika slags kaffe som innehåller mjölk som gäller före lunch. Det andra budordet är att man aldrig ska säga espresso – istället säger man un caffé. Man ska inte heller säga expresso. Tredje budordet är tydligt och högt – när man ska gå fram till baren så ska man sträcka på sin rygg och ha en stadig blick. Sedan beställer man med en hög och tydlig ton sitt kaffe. Fjärde budordet är notan tack – på vissa kaféer är det själva baristan som ropar att man ska betala notan, dem ropar oftast ut ”notan, tack”. Detta betyder alltså att man betalar först och sedan därefter kan man dricka sitt kaffe. Det finns som sagt 10 olika budord, detta var några av dem.

Rosterier

Några av dem italienska rosterier som finns är, Del Doge Nero – det är ett italienskt espressokaffe som är mellanrostat från Venedig. Karalis viola – detta är ett vackert kaffe som innehåller syrliga grepefrukttoner men har även en liten smak av mörk choklad och sälta.

Italienska caféer i Sverige

Här är två exempel på caféer i Sverige som har det italienska temat. Café tar och Café Italia Eriksberg. Café Italia Eriksberg ligger underbart till precis vid en kaj. Hos dem erbjuds man italiensk mat, även efterrätter. Café tar är en populär kaffebar som ligger i Uppsala. Denna lokal är ljus och stor och med hjälp av en konstutställning pryder väggarna väldigt vackert. Under sommartiden så finns det uteplatser att använda sig utav.

Italienska caféer i Sverige

Relaterade inlägg