Kaffedrycker med alkohol, del 1

Kaffedrycker med alkohol, del 1

Det finns som sagt en uppsjö av kaffedrycker och när vi nu tidigare här på hemsidan nämnt en ofantligt stor mängd av kaffedrycker baserade på espresso så finns det trots det en kategori kvar. Här är det dock inte så att alla dessa måste innehålla en espresso som bas, utan det kan även vara andra former av kaffe. Denna sista kategori av alkohol handlar om kaffedrycker med alkohol.

Baileys, Kahlua och grädde

Caffè corretto heter den första kaffedrycken med alkohol. Det är en espresso med 2–3 centiliter grappa, sambuca eller, om man hellre föredrar det, konjak. Vid beställning så säger man antingen caffè corretto alla grappa, caffè corretto alla sambuca eller caffè corretto al cognac. En espressomartini består av en espresso med 2 centiliter kaluha, 2 centiliter vodka och sedan även en liten mängd med socker. Den kända drycken Irish coffee är vanligt kaffe med whiskey, socker och vispgrädde, men kan även göras i andra liknande variationer. Det finns exempelvis Baileys Irish cream coffee.  Det är en kopp kaffe med 1 shotglas med Baileys Irish cream, vispad grädde och malen kanel. Kaffe Karlsson är en vanlig kopp med kaffe med 1 centiliter Cointreau, 3 centiliter Baileys som sedan toppas med vispad grädde. Mexican Coffee är 1 kopp kaffe, Kahlua, tequila och vispad grädde. Ska man göra drycken korrekt ska alkohol blandas i koppen först och sedan ska kaffet hällas i. En Bavarian coffee ska bestå av varmt bryggkaffe, socker, vispad grädde, Kahlua coffee och pepparmintsnaps. Det ska vara 1,5 deciliter kaffe, 15 milliliter av Kahlua och lika stor mängd pepparmintsnaps. Sedan ska det hällas i en tesked socker och sen toppas drycken med vispad grädde. En Bavarian coffee kommer också ofta med riven choklad ovanpå den vispade grädden.

Fler alkoholhaltiga drycker

Fler alkoholhaltiga drycker

Fler alkoholhaltiga drycker

En Spanish är en kopp kaffe med 15 milliliter Tia Maria, lika mycket rom och drycken toppas sedan med vispad grädde. Många ställen som serverar denna dryck lägger även ett körsbär ovanpå den vispade grädden. En Café Don Juan är kaffe som ska bestå av 10 milliliter mörk rom, 15 milliliter Kahlua coffee och 1,5 deciliter varmt kaffe. Det ska även i en tesked med socker och som med många av de alkoholhaltiga kaffedryckerna ska även denna toppas med vispad grädde. En Amaretto är lika många av de ovan nämnda dryckerna i det avseende att den innehåller i kopp kaffe, alkohol som i detta fall är Amaretto och sedan vispad grädde. Det en Amaretto har som ingen annan dryck har haft är en halv tesked med rostade och skivade mandlar vilket gör den annorlunda än de andra.Förutom dessa alkoholhaltiga kaffedrycker finns det ett par stycken som tillreds på lite annorlunda sätt. Dessa kommer att behandlas i del 2. Sedan är jag säker på att det finns en av flera alkoholhaltiga kaffedrycker som bara inte har namngivits. Kaffe och alkohol är trots allt två väldigt populära drycker så att de blandas är egentligen inget konstigt.

Fler alkoholhaltiga drycker

Relaterade inlägg