Kaffedrycker med alkohol, del 2

Kaffedrycker med alkohol, del 2

Många av de alkoholhaltiga kaffedrycker som nämnts i del 1 har trots allt inte varit så annorlunda från varandra. Det är någon form av alkohol som man blandar med kaffe i varierande mängd och som ofta toppas med vispgrädde. Sedan kan man hälla i vilken alkohol som helst så får man en ny kaffedrink. Häller man i lite Jameson eller varför inte vodka, så skulle man helt plötsligt ha skapat en Café Jameson eller en Vodka coffee. Det finns dock alkoholhaltiga drycker som är väldigt specifika i hur de ska tillredas eller vad de ska innehålla. Några av de mer annorlunda sådana kommer här.

Annorlunda alkoholhaltiga kaffedrycker

Annorlunda alkoholhaltiga kaffedrycker

Annorlunda alkoholhaltiga kaffedrycker

En Hot boozy coffee ska tillredas med en halv shot av brandy, Grand Marnier och Kahlua tillsammans med 1,5 deciliter varmt kaffe. Det behövs även liten mängd med socker och vispad grädde och en lång strimla av skal från en apelsin. Den vispade grädden ska läggas i en mixer tills den blir mjuk och len och sedan ska man tillsätta den mängd socker man vill ha. Alkoholen och kaffet ska blandas i en mugg. Apelsinskalet som man har ska man sedan bränna lite lätt, förslagsvis med en tändare, för att oljorna ska träda fram. När man gjort detta ska man röra om i kaffedrycken med det brända apelsinskalet för att ge kaffet en hint av apelsinsmak och sedan toppas drycken med grädden. Den första kaffedrycken som innehåller vodka är Hot White Russian. Den består av vanligt bryggkaffe med grädde, Kahlua och vodka. Drycken tillagas i stekpannan där man blandar i alla ingredienser, även grädden, och rör om tills det blivit varmt. Drycken ska sedan hälls upp i uppvärmda glas. En annan kaffedryck med vodka kallas för Snow Cap. I denna ska det vara vaniljvodka med Frangelico likör och kaffe som sedan toppas med vispad grädde och ett körsbär. Det är såvitt jag vet den enda alkoholhaltiga kaffedrycken som innehåller vaniljvodka. En kaffedryck som ska innehålla specifika alkoholsorter är Anatolia café. I den ska det vara konjak av typen Pierre Ferrand 1840 och körsbärslikör av typen Luxardo. En alkoholhaltig kaffedryck med körsbärslikör är väldigt ovanligt. Till detta ska det tillsättas 30 milliliter av kanelsirap och självklart vanligt kaffe. Konjak, körsbärslikör, kanelsirap och kaffe alltså.

En väldigt annorlunda alkoholhaltig kaffedryck

Den mest annorlunda än alla hittills är den sista som kommer nämnas här, nämligen Café Brulot. Den innehåller 5 deciliter starkt kaffe, en kanelstång, 4 sockerbitar, 4 kryddnejlikor, en halv deciliter konjak, skalet från en halv apelsin, 2 teskedar av Grand Marnier eller annan liknande likör och slutligen skalet från en halv citron. Det mest annorlunda är dock hur drycken ska tillredas. Den ska göras i en stekpanna där man på låg värme blandar kanelstången, kryddnejlikorna, skalet från apelsinen och citronen och de 4 sockerbitarna. Sedan ska konjaken och likören hällas i under vispning. Sedan ska man med en tändsticka se till att allt antänder för att slutligen hälla i det starka kaffet och då kommer eldsflammorna att sakta slockna. Den enda alkoholhaltiga kaffedrycken som ska antändas.

En väldigt annorlunda alkoholhaltig kaffedryck

Relaterade inlägg