Kommer till Amerika

Kommer till Amerika

Historien om hur kaffet kom till Amerika är rätt underhållande. Borgmästaren i Amsterdam gav 1714 kung Louis XIV i Frankrike en ung kaffeplanta. Han bestämde att denna skulle planteras i Paris botaniska trädgård. Plantan växte till sig och 1723 fick en ung marinofficer, Gabriel de Clieu, ett frö av plantan från kung Louis XIV. Han tog med fröet på en resa över Atlanten. Det var en utmanande resa då både väder och en sabotör som ville förstöra plantan kontrades med en piratattack. Fröplantan transporterades säkert Gabriel de Clieu till Martinique. Den här plantan växte inte bara själv utan blev grunden till över 18 miljoner träd när fröerna spreds vidare på ön Martinique under 50 år. Den här plantan är också grunden för alla kaffeplantor som växer i Karibien, Syd- och Centralamerika.

En historia om det brasilianska kaffet.

Hur kaffet kom till Brasilien finns det en rolig historia om. En man vid Francisco de Mello Palheta skickades av kejsaren till Franska Guyana för att få kaffeplantor. Fransmännen ville behålla kaffeplantorna för sig själva och var inte villiga att dela. Den franska guvernörens hustru fångades av hans vackra utseende och gav honom en stor bukett blommor innan han reste hem igen. I buketten hade hon gömt tillräckligt många kaffefrön för att det som idag är en miljardindustri skulle kunna börja ta form. Ingen kunde ana att kaffe skulle komma att spela så stor roll på Brasiliens ekonomi under åren.

Kaffe spreds med folket

Kaffe spreds med folket

Kaffe spreds med folket

Den största spridningen hade kaffe med missionärer, resenärer, handlare och kolonister. De fortsatte att sprida kaffe till nya länder. Kaffeträd planterades över hela världen. På ställen där kaffe växte bättre bildades plantager i magnifika tropiska skogar och på bergshöjder. Nya nationer grundades på kaffekolonierna. Investerare gjorde förmögenheter och förlorade pengar i de stora investeringar som gjordes. På vissa platser gick det sämre med plantagen medan vissa frodades. I slutet av 1700-talet var kaffe en av de mest lönsamma exportgrödorna. Idag är kaffet näst eftre råolja den mest eftersökta varan i världen.

Kaffets roll för ekonomin

Kaffe spelar idag en stor roll för ekonomin. Där kaffe kan odlas bidrar det på många sätt till landets ekonomi. Det skapas enorma jobbtillfällen, skatteintäkterna ökar. Idag är kaffe den dryck som dricks mest i USA. Det har gjorts undersökningar över kaffets inflytande på ekonomin och det var större än vad de först trodde eftersom kaffe bidrar i så många led rent ekonomiskt. När det kommer till kaffe behövs mer än bara själva bönan.

  • Importörer
  • Frakt och transport
  • Rosterier och paketering
  • Mjölk och mjölkproduktion
  • Socker och sötningsmedel
  • Smaksättare
  • Utrustning som kaffebryggare, espressomaskin osv

Det är mycket som påverkar ekonomin direkt från kaffeindustrin. Varje gång någon sätter sig och tar en kopp kaffe har den personen på många sätt hjälpt till att bidra till jobbtillfällena runt kaffeproduktionen. Det är fascinerande att den lilla kaffebönan kan spela sådan stor roll runt om i världen som den faktiskt gör. Kaffet kommer till mångt och mycket att bli den drycken som dricks mest i många år framöver.

Relaterade inlägg