Världens dyraste kaffeböna – Kopi Luwak kaffebönan

kaffeböna

Jag fortsätter här min serie angående ämnet kaffe och gräver lite djupare i denna gudomliga dryck. Jag har redan skrivit lite om hur man bör gå till väga för att brygga den perfekta koppen kaffe samt vilka positiva och negativa effekter kaffedrickande medför. I detta inlägg kommer jag ta en närmare titt på vad man bör tänka på som konsument, när det gäller köpet av rätt bönor. Som jag nämnt tidigare och som tåls nämnas igen, att mala eget kaffe är ett måste, om ni vill få ut bästa tänkbara smak och arom från denna, gudarnas nektar.

Att dricka förmalt kaffe kan vara en dödsstöt, då ni ibland inte har någon aning om hur länge sedan det var som bönan maldes ner. Ju längre tid som passerat från att bönan blev kaffepulvret tills dess att ni använder det, desto mindre smak kommer ni få ut av produkten. Därför är det inte enbart viktigt att ha rätt utrustning när ni ska koka er kopp kaffe, det gäller också att ha rätt bönor och inte mala dem allt för lång innan användning.

Kopi Luwak bönan och processen

Luwak bönan

Luwak bönan

Nu betyder det inte att ni måste springa ut och köpa exempelvis kaffebönan Kopi Luwak, världens dyraste kaffeböna, när ni ska brygga er en kopp. Men visst, har ni $100-$600, motsvarande 900 till 5400 kronor liggandes som ni vill spendera på kaffe, då har ni möjligheten att köpa ett halvt kilo av denna exklusiva böna, i mån av tillgänglighet vill säga då det endast tillverkas omkring 250 till 500 kilo per år. Detta kaffe har också smeknamnet cap poop coffee samt civet cat coffee.  Det som gör denna böna så eftertraktad är smaken men det är en process som innebär att bönan äts av ett kattliknande djur i Indonesien, en så kallad Palm civet eller civet cat. Bönan passerar därefter igenom kattens matsmältningssystem och inom 24 kommer bönan sedan ut i andra änden inblandat i kattens avföring. Denna avföring tvättas sedan så att man kan separera bönorna från resten.

Bönorna tvättas sedan väldigt noggrant, i flera omgångar varpå det är dags för bönan att torkas i solen. Efter att ha spenderat några dagar i solen är nu bönan redo för nästa steg vilket innebär att om placeras i en trämortel där man sedan börjar bearbeta bönorna. Dom går inte sönder av kraften utan separeras istället från sitt skal. Produkten handsorteras därefter, där man plockar bort skadade bönor och oönskat skal.

Sista steget i processen är sedan själva rostningen av bönan, en process som innefattar ett flertal olika steg, innan vi har den färdiga Kopi Luwak bönan redo för försäljning. Under processen tappar också bönorna en stor mängd vikt. Om omgången vägde 10 kilo innan rostningsprocessen inleddes, kommer slutprodukten inte väga mer än 2 kg.

Då produktionen av denna böna är så begränsad och efterfrågan är så oerhört hög, drivs självfallet priset upp till ofantliga höjder. Vem i sitt rätta sinne skulle vara villig att betala över 5000 kronor för ett halvt kilo kaffe? En sak är klar, den som kan och vill göra de, måste ha djupa fickor och verkligen gilla sitt kaffe!

Relaterade inlägg