Odla ditt eget kaffe, del 1

Odla ditt eget kaffe, del 1

Det kan tänkas att det borde vara omöjligt för oss här i Sverige att börja odla kaffe. Men det går faktiskt. Visserligen är inte förhållandena någonstans här i Sverige, eller Europa, för den delen de bästa vilket gör det lite knepigare än om man vore i exempelvis ett afrikanskt land.  

Alternativ

För den som vill försöka så finns det antal saker som är viktiga att veta och dessutom måste man välja vart man vill börja. Vill man göra det helt från början, eller köpa ett litet kaffeträd som inte ännu börjat blomma. Det finns också olika kit man kan köpa, bland annat från svenska hemsidor, men då man inte riktigt vet vad man får där så skulle jag rekommendera att börja helt från början. Anledningen är enkel. Vill man odla sitt eget kaffe med förhoppningen att någon dag kunna rosta sina hemmaodlade kaffebönor och faktiskt kunna brygga en kopp kaffe så måste man ha tålamod. Det tar nämligen mellan 7–8 år innan ett nyplanterat träd producerar kaffebär. Det vore ju tråkigt om man köpte ett odlingskit för kaffe, sköter om det som det ska, men märker efter 7–8 år att det var nog dålig kvalitet på odlingskitet eftersom det inte blir några kaffebär på trädet.

Att odla kaffe

Att odla kaffe

Att odla kaffe

Inte någonstans i Europa odlas kaffe i stor skala då förhållandena helt enkelt inte är de rätta. Dock så går det att odla Coffea Arabica, både som prydnadsväxt och som producerande kaffeträd. Det ultimata vore att börja med ett nyligen plockat kaffebär, men då vi bor i Sverige och inte i ett kaffeproducerande land kommer det vara oerhört svårt att få tag i. Skulle man dock lyckas med att få tag i ett färsk kaffebär är nästa steg att skala bort fruktköttet, tvätta kaffebönan och fermentera bönan i en liten behållare tills det fruktkött man inte får bort för hand lossnar. Sedan är det dags att tvätta bönan igen. Ett bra tips är att sedan lägga kaffebönan i ett glas med vatten. Om den flyter är det ingen böna man ska försöka odla kaffe på, det kommer nämligen inte att fungera. Om kaffebönan verkar reko ska man nu torka bönan till 20 procents fuktinnehåll. När kaffebönan har den procentsatsen med fukt är svårt att mäta exakt utan korrekta verktyg. För att veta på ett ungefär får man väga kaffebönan på en köksvåg innan man börjar torka den. En kaffeböna brukar ha mellan 60 – 70 procents fuktinnehåll och man får sedan räkna ut hur många gram eller milligram som måste bort innan bönan borde ha cirka 20 procents fuktinnehåll. Ett alternativt sätt är att bita bönan så den öppnas. Den ska vara torr på utsidan men lite mjuk och fuktig inuti. När kaffebönan har torkats färdigt är det att gro den. Man har redan haft tålamod med att låta bönan torka, och det har varit en del jobb med att få kaffebönan med att bli färdig för plantering. Men det är nu, när det är dags för plantering, som man verkligen behöver ha tålamod.

Relaterade inlägg

Wayne’s Coffee

Wayne’s CoffeeWayne’s Coffee

Wayne’s Coffee är ett svenskt företag som inom kafébranschen. De är en franchise-kafékedja och när de öppnade sitt första Wayne’s Coffee år 1994 var de den första sådana som någonsin

Läs merLäs mer