Odla ditt eget kaffe hemma

Odla ditt eget kaffe hemma

Det finns mycket roligt med att odla hemma. En av de första sakerna som folk brukar uppskatta är glädjen när de ser att jobbet ger resultat.

Ta hand om din kaffeplanta

När man odlar sin egen kaffeplanta är det roligt att se resultatet från början till slut. Man lär sig mer om sitt kaffe. Det är lätt att sköta en kaffeplanta och den är ett bra samtalsämne medan den blomstrar och gror. Det är lättast att börja odla med ett färskt frö, men det kan vara svårt att få tillgång till det om man inte bor i ett kaffeproducerande land. Vill man köpa från en handlare är det viktigt att det är ett grönt frö och att det är från en leverans som kommit nyligen. För den som vill odla är det tålamod som gäller då det tar cirka 2-3 år innan det går att skörda.

Förbereda planteringen

Det krävs en del arbete för att få igång kaffeplantan att växa. Kaffebönorna måste först jäsas så att massan faller av efter det tvättas och sedan torkas till ca 20% fuktinnehåll. En kaffeböna bör inte vara mer än 4 månader innan man försöker plantera den. Färska frön ska gro i 2,5 månad medan äldre kan ta hela 6 månader på sig att gro. Så fröna i fuktig sand eller våt vermikulit där det överflödiga vattnet har tömts ut. Plantera om i skör jord i ett hål på ca 1,25 cm. Kaffeeplantor trivs bäst i lätt och porös jord. Placera fröets platta sida nedåt och lämna jorden ovanför lätt och luftig. Det går att lägga något över som hjälper till att hålla fuktigheten. Fröna ska vattnas dagligen. Jorden ska vara fuktig men väldränerad. När fröet har planterats om kan gödningsmedel för orkidéer vara lämpligt att använda om det behövs gödning. Gödning ska ske varsamt eftersom kaffeplantan behöver bibehålla mineralnivåer och ett lågt pH.

Kaffeplantans skötsel

Kaffeplantans skötsel

Kaffeplantans skötsel

Kaffeplantan trivs bäst under konstgjord växtbelysning inomhus. Den naturliga temperaturen för kaffeväxter är tropiskt klimat och den trivs inte när det är för kyligt. Träden behöver vattnas två gånger per vecka, men det är viktigt att jorden är väldränerad. Gödsla sparsamt emellanåt. Frukt och skörd kan ske tidigast 2-3 år efter att trädet har planterats. Det första året blir det inga blommor. Det är i teorin möjligt att ha kaffeträd hemma och skörda sitt eget kaffe. Det krävs dock lite jobb och skötsel av plantorna. För att hjälpa till med blomningen av träden kan det vara bra att minska bevattningen under vintern i 2-3 månader för att sedan börja vattna på när våren kommer. När bären är mogna kan du skörda, massa, jäsa, torka, rosta och dricka ditt egenodlade kaffe. Det är helt klart värt det att odla sitt eget kaffe. Även om skörden blir lite blir den kopp som man häller upp något alldeles extra. För att lyckas från början till slut krävs en hel del och att gilla kaffeplantan som träd kan vara bra om den inte blommar som man önskar.

Relaterade inlägg