Olika arter av kaffe

Olika arter av kaffe

Totalt finns det cirka 100 olika arter av kaffe runt om i världen. Dock är det endast tre kaffearter som man odlar för kommersiellt bruk. Dessa tre är Arabica, Robusta och Liberia. Många har hört talas om Arabica och Robusta men inte Liberia, vilket har sina naturliga förklaringar. Arabica och Robusta står nämligen för 99 procent av det sålda kaffet, Arabica står ensamt för cirka 75 procent. Liberia står för den sista procenten. De kaffearter som växer vilt gör det runt om i Afrika.

Arabica och Robusta

Arabica är den överlägset mest populära kaffearten tack vare sin lena smak. Arabica härstammar ifrån Etiopien men finns idag utspridd i alla världens hörn. Där det odlas kaffe, där odlas det Arabica. De som producerar det kaffe vi konsumerar hade dock gärna sett att det var Robusta som alla tyckte om istället för Arabica. Detta då Robusta är både billigare och mycket lättare att odla än Arabica. Dessutom ger Robusta en mycket mer generös skörd än vad Arabica gör. Till kaffeodlarnas förtret så är dock så inte fallet, vilket till största del beror på att Arabica inte är bitter i sin smak på samma tydliga sätt som Robusta är. På grund av denna egenskap är de färdiga kaffepaketen allt som oftast fyllda med 100 procent Arabicabönor. Då det är Arabica vi så gärna vill ha är Arabica dyrare än Robusta. Sedan är det ju så att det vi vill ha är det som kommer kosta mest. Vore det Robusta vi ville ha hade den säkert istället varit den dyrare av de två. Robusta har sitt ursprung i Kongo och odlas inte lika spritt som Arabica. Robusta odlas främst i västra Afrika, Sydostasien och Centralamerika. Då Robusta har en mer tydlig och stark kaffesmak är det oftast Robusta som används i de otaliga blandningar av espresso som finns. Den tydliga och kraftiga kaffesmaken som Robusta besitter beror till en viss del på bönans koffeinhalt. Robustas koffeinhalt är mellan 2 – 4,5 procent. Arabicas koffeinhalt är någonstans runt 1,7 procent. Som jag beskrev finns det endast tre kaffearter som odlas för kommersiellt bruk. Detta kan dock snart komma att ändras till fyra. Man håller nämligen på med att korsa Arabica och Robusta i syfte att förena arternas fördelar och få fram ett friskt, lättodlat och mycket gott kaffe. Skulle man lyckas med detta har vi helt plötsligt ytterligare en art av kaffe.

Kaffe Liberia

Liberia

Liberia

Den art av kaffe som heter Kaffe Liberia härstammar från de västra delarna av Afrika. Liberia ger ett beskt kaffe med en stark smak vilket är två egenskaper som inte uppskattas av de allra flesta. Det är därför Liberia endast står för en procent av världens kaffeproduktion. Liberiaträdet växer upp till 20 meter i höjd och ger mycket större frukter än de från Arabica- och Robustaträden. Liberia började odlas då Arabicaträd dog i slutet av 1800-talet på grund av kaffebladsrost, vilket är en svampart som orsakar en växtsjukdom. Liberia skulle alltså ersätta den kaffeproduktion som gick till spillo då kaffeträden dog.

Relaterade inlägg

Espresso

EspressoEspresso

Espresso består av en liten mängd starkt kaffe täckt av ett fast skum som kallas för crema. En traditionell espressoblandning innehåller allt mellan 10 till 40 procent kaffebönor av typ

Läs merLäs mer