Olika sätt att brygga kaffe på. Del 1

Olika sätt att brygga kaffe på. Del 1

Efter att kaffe blivit mycket vanligt att konsumera runt om i hela världen så har det naturliga steget blivit att det utvecklats och tillkommit flera olika sorters sätt att tillbereda kaffet på. För att brygga de olika kaffedryckerna finns det idag flera olika sätt, vissa moderna och vissa som funnits ända sedan 1600-talet. I en vanlig filterbryggare är vanligast att brygga sitt kaffe och sedan kommer espressobryggaren.

Franskpress och kallbryggning

Franskpress och kallbryggning

Franskpress och kallbryggning

Förutom att det finns många variationer av kaffe finns det även flera olika sätt att brygga sitt kaffe. I en franskpress blandas malda kaffebönor och vatten i en kanna för att sedan låta kaffet dra i ett par minuter. Filtret pressas ned och sumpen hamnar i botten av kannan och kaffe som samlats ovanför filtret serveras sedan från kannan. Filtret i en franskpress är gjort av metall vilket låter mer av kaffets oljor att passera igenom än om man använt ett pappersfilter. Kallbryggning kallas oftast för Cold Brew och är ett sätt att brygga kaffe på som nu blivit trendigt. Att brygga kaffe på detta sätt har dock gjorts i Japan sedan 1600-talet där det kallas för Kyoto Kaffe. Det går till som så att man blötlägger sitt grovmalda kaffe i kallt vatten och låter det ligga där under en lång period, oftast 12 timmar eller mer. Sedan silas kaffet genom ett filter ner i den behållare som kaffet ska serveras ur. Det är bäst att sila 2 eller 3 gånger för att få ett så klart och friskt kaffe som möjligt. Man måste sedan hälla på lika mycket vatten som det finns kaffe i behållaren, annars kommer kaffet vara alltför starkt för att kunna drickas. Sedan är kaffet klart att serveras, med is eller med kall mjölk. Vid kallbryggning framhävs de söta aromerna och att dricka kallbryggt kaffe är hälsosammare än att dricka vanligt bryggkaffe.

Perkolatorbryggning och filterbryggning

En perkolator ser lite ut som en termos. I en perkolator passerar vattnet kaffefiltret flera gånger innan vattnet når koktemperatur. Då det nått koktemperatur kommer temperaturen reduceras av en termostat. Perkolatorn var populär innan den ersattes av dagens vanliga filterkaffebryggare. Perkolering avlägsnar vissa av ämnena i kaffebönorna vilket ger en mycket behaglig arom under själva perkoleringen, men det kommer resultera i en mindre smakrik kopp kaffe. Man ska kunna undvika detta genom att noggrant övervaka processen men då det är omständigt så sker det sällan. För att brygga kaffe i en perkolator används vanligt bryggkaffe, det går dock att använda kokkaffe också. Sedan måste man ta bort locket, kaffebehållaren med sil och även stigarröret. Sedan häller man i önskad mängd vatten och sedan lägg tillbaka stigarröret och kaffebehållaren och lägg i önskad mängd kaffe. Silen placeras sedan på kaffebehållaren och sedan lägger man tillbaka locket. Sedan är det bara att starta perkolatorn och när lampan tänds är kaffet klart. En filterbryggare hettar upp ett värmeelement vilket får vattnet att rinna genom ett filter med malet kaffe ned i en kanna. Mer avancerat än så är inte denna bryggteknik.

Perkolatorbryggning och filterbryggning

Relaterade inlägg