Olika sätt att brygga kaffe på, del 2

Olika sätt att brygga kaffe på, del 2

Efter att vi nu gått igenom fyra sätt att brygga en kopp kaffe på så har vi fyra sätt till att gå igenom. Dessa är mokabryggning, vakuumbryggning, bryggning på turkiskt vis och espressobryggning.

Espressobryggning

Espressobryggning är väldigt vanligt på caféer och kaffebarer idag. Själva bryggtekniken är enkel, dock kostar en espressobryggare många tusenlappar. En espresso dricks ur små glas och en enkel espresso utgör endast 3 centiliter och är en mycket stark kaffedryck. För att göra en enkel espresso pressas varmt vatten genom 7 gram kaffe. Detta sker på endast 20 – 30 sekunder, sedan är espresson klar att drickas. En espresso ska vara minst 65 grader varm och har den fått en så kallad crema, skum på toppen, har espresson gjorts på rätt sätt. Att dricka espresso är mycket vanligt idag.

Mokabryggning

En mokabryggare ger ett litet starkare kaffe och ligger ungefär i mitten mellan vanligt kaffe och espresso. En mokabryggare fungerar som så att kokande vatten från botten av bryggaren trycks upp genom kaffet till kannans överdel. En mokabryggare är vanlig i Italien. Mokabryggaren är tillverkad av rostfritt stål eller aluminium och man sätter mokabryggaren på spisplattan och startar spisen. I en mokabryggare behövs helst fint malet kaffe, det bör inte vara lika fint malet som till en espresso men inte heller lika grovt malet som till vanligt bryggkaffe.

Vakuumbryggning

Vakuumbryggning

Vakuumbryggning

Vakuumbryggaren är känd som Don Pedro i Sverige och uppfanns i Berlin på 1830-talet. Den består av två kammare och principen är densamma som mokabryggaren. När kannan värms upp kommer ångan att tvinga upp vattnet i den övre kammaren. I den övre kammaren kommer vattnet sedan att blandas med det malda kaffet. När man stänger av värmen kommer kaffet falla ner i den nedre kammaren och sumpen stannar i den övre kammaren. Under bryggningsprocessen måste man vara med för att det krävs en del ingripanden under bryggningsprocessen. Man ställer en timer på 3 minuter och 30 sekunder och sedan ska man röra om i kaffet vid vissa specifika tider och stänga av värmekällan i rätt tid.

Mokabryggning

Bryggning på turkiskt vis

Turkiskt kaffe görs i en speciell kaffekanna med avsmalnande hals på spisen. I denna kokas mycket finmalet kaffe, ibland tillsammans med socker. Man rör sedan om i blandningen med vatten och det malda kaffet och det eventuella sockret medans man låter det koka varsamt tills att skum kommer upp genom halsen på kaffekannan. Då tar man bort kannan från spisen och upprepar 3 – 4 gånger beroende på hur pass starkt man vill ha sitt kaffe. När man är klar tar man bort kannan och tillsätter kardemumma eller kanel, rör om och sedan är det klart för servering. En kopp turkiskt kaffe innehåller mycket sump. Turkiskt kaffe blir väldigt fylligt, beskt och kryddigt. Det turkiska kaffet har fyra olika nivåer av sockermängd som man kan nämna vid beställning. Sade är utan socker. Az sekerli är med lite socker. Orta sekerli är med lagom mycket socker och cok sekerli är med mycket socker.

Relaterade inlägg