Roliga fakta om kaffe

Roliga fakta om kaffe

Kaffe är världens populäraste dryck med 400 koppar som dricks varje år, där Finland är den största kaffekonsumenten.

Förutom den goda smaken finns vissa hälsofördelar med den populära drycken som inte alla känner till, bland annat genom det antioxidanter som finns i kaffe, och inte minst koffeinet som de flesta ser som den främsta fördelen. Förutom de hälsofördelar som kan komma när man njuter av kaffe finns det en hel del fler spännande saker många inte känner till.

Mytomspunnen historia

Det sägs att kaffe upptäcktes i Östafrika där en herde uppmärksammade att hans djur plötsligt blev mer energifyllda efter att ha ätit av kaffebönorna. Efter att ha berättat om hans upptäckt till klostret skapade dessa en dryck av bären, som de märkte gav energi för hela dagen. Efter detta började den spännande dryckens rykte spridas och blev på kort tid mycket populär. På 1400-talet odlades kaffe i mellanöstern och drycken avnjöts i hemmet och i kaffehus som även var mycket populära. I och med att många pilgrimer besökte Mecka varje år spreds ryktet om kaffe, eller ”Arabiens vin” som det då kallades. På 1600-talet hade kaffet spridit sig till Europa, men många var skeptiska till drycken fram till att påven godkände den officiellt. I och med detta ökade snabbt populariteten och kaffehus blev en vanligare del i storstäderna, många valde också att byta ut sitt öl eller vin till kaffe när de steg upp på morgonen. Efter detta har populariteten spridit sig i hela världen och till slut blivit en viktig del av mångas vardag.

Olika sorter med olika smaker

Olika sorter med olika smaker

Ett kaffeträd producerar ungefär två kilo kaffe per år, vilket motsvarar ungefär sex till åtta tusen kaffebönor. Brasilien är de som producerar mest kaffe i världen och producerade under 2017/2018 ungefär 49 miljoner 60-kg påsar, där de flesta var av sorten arabica och resten robusta.

Robusta ses generellt som bönor av lägre kvalitet med en mildare smak, men med högre halt koffein. Arabicabönor däremot har betydligt bredare och mer nyanserad smak, men är också svårare att odla. Även om många producenter har automatiserat sina verksamheter kommer fortfarande den största delen av världens kaffeproduktion från ungefär 25 miljoner olika småbrukare.

Kaffe och hälsa

Vissa har tidigare påstått att konsumtion av kaffe bidrar till uttorkning, däremot kan vi idag se i studier att dricker man upp till fem koppar om dagen bidrar inte detta till vätskerubbning. Detta så länge vatten inte helt byts ut mot kaffe under dagen, utan istället blir ett komplement. Koffeinet är en fördel de flesta ser som den största och har bevisats hjälpa både vid fysisk och vid psykisk ansträngning, då koffeinet skapar uppfattningen att kroppen inte arbetar så mycket den faktiskt gör.

Kaffe och hälsa

En dryck som förändrade världen

Inte alla älskar kaffe lika mycket, men de som njuter av en kopp under dagen har vissa fördelar att vänta sig. De fysiska fördelarna upplevs snabbt genom att man piggnar till efter den första kaffekoppen på morgonen, men bakom den goda smaken ligger även en historia som går långt tillbaka i tiden som har påverkat de flesta människorna på jorden. 

Relaterade inlägg