Skillnaden mellan Arabica och Robusta

Skillnaden mellan Arabica och Robusta

Du kanske har gått i butiken någon gång och tänkt på att vissa kaffepaket är märkta med 100% Arabica. Det betyder att kaffet du köper är helt och hållet från Arabicabönan. Totalt i välden finns det över 100 olika kaffesorter, men de vanligaste är Caffe Arabica och Caffe Cenphora, som vi i Sverige känner till som Robusta.

Här är en lista med 10 skillnader mellan de två kaffesorterna:

 1. Den mest kända – Robusta. Smaken beskrivs ofta som brända däck eller gummiaktig. Den har mer karaktär än Arabica.
 2. Anledningen till att Robusta har den karaktäristiska smaken är dess höga innehåll av koffein. Arabica innehåller 1,5% medans Robusta har en nästan dubbelt så hög koffeinhalt med sina 2,7%. Koffein har en bitter smak.
 3. Arabica innhåller istället nästan dubbelt så mycket socker och lipider än Robusta. Det har en stor inverkan på vårat val av kaffeböna.
 4. Prisskillnaden är stor mellan Robusta och Arabica. Robusta kostar bara ungefär hälften mot Arabica när de köps in som gröna bönor.
 5. Robusta är lättare att odla. Sorten är mindre känslig för skadedjur än vad Arabica är. Den högre halten av koffein skapar ett eget skydd mot insekter och skadedjur. Avkastningen på Robusta blir därför högre.
 6. Idag blandas sällan Robusta och Arabica i vanligt kaffe förutom när det kommer till snabbkaffe. I espresson blandas det fortarande, speciellt i Italienska blandningar. Det sägs bidra till att förbättra ”crema”, men smaken blir ofta väldigt försämrad. Även om Robusta sägs hålla sämre kvalitet stämmer det inte alltid. Arabica som odlats fel är sämre än att köpa Robusta med bra kvalitet.
 7. Formen på bönorna. Robusta är mer runda och Arabica mer ovalt formad.
 8. Idag blandas sällan Robusta och Arabica i vanligt kaffe förutom när det kommer till snabbkaffe. I espresson blandas det fortarande, speciellt i Italienska blandningar. Det sägs bidra till att förbättra ”crema”, men smaken blir ofta väldigt försämrad. Även om Robusta sägs hålla sämre kvalitet stämmer det inte alltid. Arabica som odlats fel är sämre än att köpa Robusta med bra kvalitet.
 9. Formen på bönorna. Robusta är mer runda och Arabica mer ovalt formad.
 10. Växthöjden: Arabica växer ofta mellan 2,5-4,5 meter medans Robusta blir 4,5-6 m hög.
 11. Klorogen syra. Nämns oftast som CGA och är en signifikant antioxidant. Den är en del av att hålla insekterna borta. Robusta innehåller en högre halt av syran än vad Arabica gör.
 12. Idag leder Arabica andelen som odlas. Hela 75% av världens kaffeproduktion består av Arabica, medans bara 25% är Robusta. Störst på Robusta är Vietnam samtidigt som Arabica odlas mest i Brasillien.

När man väl förstår skillnaderna mellan kaffesorterna är det också lätt att förstå varför kaffe kan skilja i smaken. Snabbpulverkaffe är ofta väldigt bittert och där tränger verkligen smaken från Robusta fram. Precis som en liten espresso kan kännas ordentligt rivig samtidigt som den piggar upp betydligt mer än en vanlig kopp kaffe. Det gäller att välja kaffe efter smak och med kunskap om vilken böna som passar ens behov och smaklökar bästa går det lättare att välja. Känner du dig trött kan det vara en fördel att ta en espresso bara för att det är högre koffeinhalt än i Arabica. Bjuder man hem någon på en kopp kaffe kan det vara bra att välja en böna som innehåller Arabica då den oftast faller fler i smaken. När du nu vet mer om varje sort kommer det att bli lättare att välja rätt.

Relaterade inlägg