Största kaffeproducenterna i världen del 2

Största kaffeproducenterna i världen del 2

Detta är den andra delen I en serie om tre blogginlägg där jag tittar närmare på världens tio största kaffeproducenter. Med en allt större efterfrågan på kaffe, där världsbefolkningen aldrig tidigare druckit så mycket kaffe som den gör idag, måste kaffeproducenter pressa ut enorma mängder kaffe varje år för att kunna möta denna stora efterfrågan. Hitintills har jag tittat på Guatemala, Mexiko samt Uganda. Näst ut står nu Honduras som under 2015 var den sjunde största producenten.

7 – Honduras 345 000 ton per år

Honduras är idag den största producenten av kaffe i Centralamerika med en kaffeproduktion som levererar 345 000 ton kaffe per år. Landet har det fortfarande tufft med varumärkeserkännande, mycket på grund av landets regering som inte ger tillräcklig support och stöd till kaffeproducenterna. Många kaffedrickare idag känner igen kaffe från exempelvis Colombia och Etiopien, men långt ifrån alla har hört talas om kaffe från Honduras. Det är också därför som majoriteten av bönorna som produceras här, används i kaffeblandningar.

Precis som i Uganda är kaffeindustrin en väldigt viktig aspekt i landets ekonomi där industrin förser stora delar av landets befolkning med arbete. Det var också kaffeindustrin som gjorde att ekonomin inte kollapsade helt och hållet under den politiska kris och coup d’état som skedde 2009.

6 – Indien 349 000 ton per år

Indien

Indien

Indien är ännu ett land som man kanske inte först och främst förknippar med kaffe. Hade vi diskuterat te, då hade det varit en helt annan femma men inom kaffeindustrin har landet en betydligt större anonymitet, detta trots att landet är den sjätte största producenten av kaffe. Det största problemet landet har inom kaffeindustrin är platser att odla bönorna på då odlngarna kräver en rad olika förutsättningar för att de ska trivas och producera bönor. Därför sker majoriteten av all kaffeproduktion i södra delar av landet i små odlingar och ofta vid sidan av kryddodlingar innehållandes kanel och kardemumma. Just denna kombination, med odlingarna så nära varandra, gör att kaffet också får en väldigt säregen karaktär med en kryddstark smak och lukt. Kaffet håller en sådan hög kvalité att kaffeproducenten Tata lyckades vinna tre guldmedaljer vid 2004 års upplaga av Grand Crus De Cafe, en kaffetävling där 16 länder deltog i olika kategorier. Man fick guld för världens bästa robustakaffe.

Då landets invånare dricker mest te, exporteras omkring 80% av landets produktion till utlandet, främst Ryssland och Europa.

5 – Etiopien 384 000 ton per år

På femteplats hittar vi nästa afrikanska land, ett av grannländerna till Uganda. Jag syftar så klart på Etiopien som under 2015 producerades 384 000 ton kaffe vilket var tillräckligt att göra landet till den femte största producenten av kaffebönor. Klimatet här är som klippt och skuret för arabica bönor, vilket också är den böna som odlas mest. Kaffet är också en enormt stor del av landets ekonomi, där 28 % av all export är kaffe. Av landets 91 miljoner invånare beräknas omkring 15 miljoner av dessa på ett eller annat sätt vara involverade eller arbetande inom kaffeindustrin.

Landet har också en väldigt gammal och anrik kaffetradition, vilket man också kan se på den produktion som kommer härifrån. Landet producerar några av de bästa arabica bönorna i världen, däribland bönor som Harar, Limu, Sidamo samt Yirgacheffe.

Relaterade inlägg

Espresso House

Espresso HouseEspresso House

Den svenska kafékedjan Espresso House har en historia som går tillbaka till året 1996. Sedan dess har de stadigt växt och är idag nordens största kafékedja. Detta med sina dryga

Läs merLäs mer