Största kaffeproducenterna i världen del 3

Största kaffeproducenterna i världen del 3

Då var jag framme vid den tredje och sista delen i denna serie där jag tittar på världens tio största kaffeproducenter. Hitintills har jag skrivit om Guatemala, Mexiko, Uganda, Honduras, Indien och Etiopien. Det gör att jag i detta inlägg kommer att skriva om platserna 1–4 i listan med fjärdeplatsen först ut.

4 – Indonesia 733 000 ton per år

Indonesien är ännu ett av de länder som vi inte kanske först och främst förknippar med kaffeproduktion, men under 2015 producerades det här över 733 000 ton kaffe. Landet har här fokuserat på att leverera kvantitet istället för kvalitet, då klimatet är utmärkt för odling av den billigare kaffebönan Robusta.

Kaffeproduktionen introduceras i Indonesien av holländska kolonisatörer och nybyggare då landets läge är ytterst lämpad för kaffeodling. Idag upptar kaffeodlingar över en miljon hektar land där 90 % av denna produktion sköts av småskaliga producenter.

Även om Indonesien fokuserar mest på kvantitet före kvalitet så produceras här också den dyraste kaffebönan i världen, Kopi Luwak bönan. Det speciella med denna är att den äts av en kattliknande djurart och där bönan sen passerar igenom djurets matsmältningssystem och sen kommer ut i dess avföring. Därefter ”skördas” bönorna, görs rent och säljs. Det produceras endast omkring 500 kg av detta kaffe årligen och det är denna låga produktionsmängd som trissar upp priset. En kopp kaffe bryggd på denna böna kan kosta från $80 och uppåt, motsvarande över 700 kronor och uppåt.

3 – Colombia 803 000 ton per år

Nu börjar vi komma in på kända kaffetillverkare, där vi på tredjeplatsen hittar Colombia som årligen producerar över 800 000 ton kaffe per år. Att kaffet är så känt världen över är mycket på grund av regeringens intensiva arbete med att göra reklam för produkten världen över. Landet har dock på senare år börjat få problem med kaffeproduktionen då man sett en sakta stigande temperatur och nederbördsmängd vilket försvårar odlandet av den kaffeböna som man föredrar att odla. Landet var länge den näststörsta producenten av kaffe men får nu nöja sig med en tredjeplats efter Vietnam, som under de senaste årtiondena utökat sin kaffeproduktion markant.

2 – Vietnam 1,63 miljoner ton per år

Vietnam är idag den näststörsta producenten av kaffe i världen, där man under 2015 tillverkade hela 1,6 miljoner ton kaffe, över dubbelt så mycket som den tidigare tvåan, Colombia men ändå inte i närheten av världen största kaffeproducent, Brasilien. Även om landet hade ett uppehåll i kaffeproduktionen under Vietnamkriget så har man sett en ökning i rasande takt, från 6000 ton producerat under 1975 till dagens 1,6 miljoner ton.

1 – Brasilien 2,51 miljoner ton per år

Brasilien

Brasilien

Då var vi framme vid världens största kaffetillverkare, Brasilien, där man årligen producerar otroliga 2,5 miljoner ton kaffe. Detta är dock inget nytt för landet då man varit världens största kaffeproducent dom senaste 150 åren. Kaffeproduktionen täcker idag omkring 27 000 kvadratkilometer av Brasiliens landyta med majoriteten av dessa belägna om och runtikring Minas Gerais, Sao Paulo samt Parana, tre områden i sydöstra Brasilien med perfekt klimat för kaffeodlingar.

Relaterade inlägg