Vad består egentligen en kopp kaffe av, del 1

Vad består egentligen en kopp kaffe av, del 1

En färdig kopp kaffe borde väl inte kunna innehålla särskilt många ämnen. Eller? Det är ju trots allt bara vatten och kaffe. Men faktum är att i den där koppen med kaffe finns en mängd olika ämnen, både bra och dåliga. De flesta vet att koffein är en av huvudingrediensen i en kopp kaffe, det är även det mest verksamma ämnet i kaffet. I kaffe finns även olika former av antioxidanter. Som det beskrivits förut här på sidan så finns det positiva effekter med att dricka kaffe. Dessa positiva effekter beror till stor del på dessa antioxidanter som finns naturligt i kaffet. I kaffet finns även alkaloider vilket är ett basiskt kvävehaltigt ämne som är giftigt. Mängden alkaloider är dock så liten att den medicinska effekten nästan är obefintlig. Nästan alltså. Det beror självklart på hur mycket och ofta man dricker. Man kan ju tycka att det borde gå att få ut dessa alkaloider från kaffet på något sätt men det är omöjligt då det är bundet i själva koffeinet och även så kallat koffeinfritt kaffe innehåller in liten mängd koffein.

Kaffe har inte alltid ansetts vara en giftfri dryck

Kaffe har funnits länge och idag vet man mer om de ämnen som ingår i kaffe än någonsin. Förr var man dock mer misstänksam mot kaffe som dryck. Man anordnade därför experiment i syfte på att få reda på om drycken verkligen var giftig. Även om det inte hände något direkt efter ett intag av kaffe så kanske det skulle spela roll om 20 år, det var så man tänkte vilket egentligen inte alls är konstigt. Ett av de experiment med kaffe som är allra kändast är när Kung Gustav III lät två dödsdömda fångar vara objekten i experimentet. Den ena fången fick dricka en kanna kaffe per dag och den andra fick dricka en kanna te per dag. Om fången som drack en kanna kaffe per dag dog först, skulle det antagligen ha berott på det påstådda giftet som man var orolig att kaffe innehöll. Experimentet gick dock inte riktigt som man tänkt sig, de båda fångarna levde längre än Kung Gustav III själv och experimentet avbröts kort därefter.

Kaffebönan innehåller tre olika verksamma ämnen

Kaffebönan innehåller tre olika verksamma ämnen

Kaffebönan innehåller tre olika verksamma ämnen

Som rubriker avslöjar så finns det tre verksamma ämnen i kaffebönan. Dessa är koffein, teobromin och teofyllin. Koffein stimulerar det centrala nervsystemet och gör oss mer alerta och piggare. Det höjer också vår puls och blodtryck, kan orsaka yrsel och illamående, vidgar bronkerna, är möjligen urindrivande och ger en lägre tarmrörelse. Teobromin i stora mängder ger illamående, diarré, ökad hjärtfrekvens och kan ge huvudvärk och yrsel. Dock går det inte att komma upp i dessa mängder från en kopp kaffe, teobrominet försvinner nämligen under behandlingen av kaffebönan. Men när vi bryter ner koffeinet i vår kropp så bildas en liten del teobromin. Teofyllin finns oförändrat kvar, det försvinner inte under behandlingen av kaffebönan. Teofyllin vidgar luftrören och kan därför ibland gest till patienter med en obstruktiv lungsjukdom som exempelvis KOL.

Relaterade inlägg