Vad består egentligen en kopp kaffe av, del 2

Vad består egentligen en kopp kaffe av, del 2

Vi har det höga intaget av kaffe runt om i världen att tacka för att det forskats och experimenterats så mycket om kaffe och dess olika ämnen.

Koffein omvandlas i kroppen

Det spännande med kroppen är att bara för att vi äter eller dricker ett visst ämne så betyder det inte att det är det enda ämne vår kropp kommer ta upp. Kroppen omvandlar nämligen olika sorts ämnen till andra ämnen. Detta sker även med koffein. När vi druckit en kopp kaffe så kommer koffeinet att göra oss piggare och alertare för att sedan börja brytas ner och omvandlas till andra ämnen. I del 1 fick vi lära oss att i kaffebönan finns det teobromin och teofyllin, men att teobrominet försvinner i behandlingsprocessen av bönan. Nu kommer det av koffeinet dock att bildas teobromin i kroppen. Detsamma gäller teofyllin. Det finns redan naturligt i vår kopp kaffe, men vi får alltså i oss mer teofyllin än vad koppen innehåller då kroppen omvandlar en del av koffeinet till teofyllin. Det bildas även ett tredje ämne i kroppen efter intag av koffein. Det ämnet är paraxantin. Paraxantin metaboliseras i levern och är ett ämne som ökar mängden fria fettsyror och glycerol i blodet. Man har ibland hört talas om att kaffe ökar fettförbränningen.

Det är på grund av denna paraxantin. De fria fettsyror som nu blivit många fler skickas in i mitokondrierna i cellerna vilket faktiskt ökar fettförbränningen. Så det finns sanning i det påståendet, dock finns det betydligt effektivare sätt att bli av med kroppsfett på än att dricka kaffe. Paraxantin är också det ämne som det finns allra mest av när de tre ämnena har bildats. Paraxantin står nämligen för hela 84 procent, teobromin står för 12 procent och de övriga 4 procenten står teofyllin för.

I kaffet finns även en rad kemiska ämnen

I kaffet finns även en rad kemiska ämnen

I kaffet finns även en rad kemiska ämnen

Dessa kemiska ämnen existerar dock i mycket små doser, men de finns där. I varje kopp kaffe. De kemiska ämnena är 2-metylfenol, kinasyra, di-metyl, acetylmetylcarbinol, putrescin, trigonellin och niacin. 2-metylfenol är ett doftämne och är ofarligt. Kinasyra är en alkaloid, alltså inte ett bra ämne, men finns där naturligt och ger kaffet dess syrliga smak. Di-metyl luktar mycket starkt och äckligt vid höga koncentrationer, det bildas vid rostningen av kaffebönorna och finns i så små koncentrationer att den knappt är värd att nämna. Acetylmetylcarbinol är en keton och sekundär alkohol och har mycket med smak att göra. Den är ett av de ämne som exempelvis ger smör dess smak och används som smakämne till bland annat mikropopcorn. Putrescin bildas när aminosyror bryts ned och är giftigt i stora doser. I kaffe finns putrescin bara i mycket små doser. Trigonellin ger kaffet sin söta smak, förekommer naturligt i många frön och växter och är helt ofarligt. Niacin är mer känt som vitamin B3 och finns naturligt i kaffet och är även det helt ofarligt. Det finns även ett annat ämne i kaffet, ett ämne som vi har att tacka för den ljuvliga doft som nyrostat kaffe ger. Ämnet heter furfurylmerkaptan och är alltså ett doftämne. En kopp kaffe är så mycket mer än bara en kopp kaffe.

Relaterade inlägg

Wayne’s Coffee

Wayne’s CoffeeWayne’s Coffee

Wayne’s Coffee är ett svenskt företag som inom kafébranschen. De är en franchise-kafékedja och när de öppnade sitt första Wayne’s Coffee år 1994 var de den första sådana som någonsin

Läs merLäs mer