Världens största kaffekonsumenter

Världens största kaffekonsumenter

Enligt legenden upptäcktes kaffet på 400-talet av herde vid namn Khaldi i Etiopien. En av hans getter åt av några röda bär från en buske och började genast skutta runt, full av energi. Khaldi blev nyfiken och plockade en säck av bären. Han tog den med till ett kloster i närheten, då han visste att munkarna där hade kunskaper om allsköns växter. Efter ett visst experimenterande rostade de slutligen bären för att sedan koka dem.  Kaffedrycken var född. Om historien är sann vet vi inte. Men klart är att Etiopien är ursprungsland till kaffet. Kaffet spreds vidare genom världen över Arabiska halvön, genom Turkiet, för att sedan nå Europa.

Norden ledande

Många tror att vi svenskar dricker mest kaffe i världen. Även utomlands talas det ibland om svenskars kaffekonsumtion, inte minste genom svensk film och litteratur. Men faktum är att alla de nordiska länderna konsumerar mer än svenskar. Kaffekulturen har definitivt slagit ner sina rötter i hela Norden. Finland är nu de största kaffedrickarna i världen med 12 kilo per person och år. Det motsvarar fyra koppar kaffe per dag. Sedan följer Norge med 10 kilo per capita, Island 9 kilo, Danmark 8,7 kilo, Nederländerna 8,4 kilo och Sverige ”endast” 8,2 kilo per person och år. Många utlänningar är förundrade över hur vi nordbor klarar av att dricka litervis med kaffe per dag. Också storleken på muggarna förvånar många. I de flesta länder dricks kaffe ur små koppar som man snabbt sveper i sig. Kanske förknippar man kaffe med Italien. Faktiskt dricks där endast 4,5 kilo per person och år.

Från te till kaffe

Te har historiskt sett varit världens populäraste dryck. Nu när även traditionella tedrickare som kineser och indier konsumerar alltmer kaffe – kanske under västerländsk påverkan – har denna väldoftande dryck kvalat in som nummer ett på popularitetslistan. Kaffe dricks till och med i större kvantiteter än vatten! Ungefär tretusen miljoner koppar kaffe dricks varje dag.

Finlands boom

Kaffekonsumtionen i Finland har stadigt ökat. Under 90-talets caféboom med nya kaffesorter, rostningar och tillredning har en ny ungdomlig kaffekultur utvecklats där. Att träffa vänner på café är en livsstil. Finländarna föredrar ljusrostat kaffe, medan svenskar gillar mörkare blandningar.

Kaffe i Sverige

Kaffe i Sverige
Kaffe i Sverige

Kaffet introducerades i Sverige år 1685. Det ansågs då lindra sjukdomar och såldes i små mängder på apotek. Kung Karl XII upptäckte kaffet under sin tid i Turkiet och introducerade drycken i Sverige. Redan under 1750-talet hade Stockholm ett femtiotal kaffehus. Till och från har kaffet förbjudits i Sverige ända fram till mitten av 1800-talet. Alltsedan dess har kaffet varit var mans dryck, i slott som koja. Svenskar värderar den egna kaffekulturen högt. Vi älskar starkt kaffe i stora koppar och flera gånger per dag – till frukost, efter maten eller en ”fika” precis närsomhelst. Svenskar kritiserar ofta kaffet som serveras utomlands. Och vice versa – utländska personer varnas ofta för att det svenska starka kaffet orsakar hjärtklappning och illamående. Det mesta kaffet som dricks i Sverige är fortfarande bryggkaffe. På caféer lyxar man gärna till sig med latte, cappucino, macchiato eller en slät espresso. Eller smaksätter kaffet med nötter, frukter och sirapsblandningar. Men handen på hjärtat – visst är mormors eftermiddagsfika med sju sorters kakor fortfarande helt oslagbart.

Relaterade inlägg