Viktiga steg för att brygga den perfekta koppen kaffe – del 1

kaffe

Att koka kaffe är väl inget svårt? Nej, klart det inte är, i alla fall inte för oss svenskar med tanke på den mängd kaffe vi dricker. Men det finns ju skillnad på kaffe och kaffe, ditt bryggkaffe som du gör hemma, kan smaka så mycket bättre om man bara följer några enkla steg som gör er kopp kaffe så pass mycket godare. Jag tänkte gå igenom dessa här nedan och ja, jag har själv redan prövat.

Köp nyrostade bönor

Det råder inget tvivel om att bönor som användes bara dagar efter att det rostats, smakar absolut bäst jämfört med bönor som legat i veckor efter rostning, innan de används. Har du möjlighet att rosta dina bönor själv eller köpa från en butik i din närhet, gör då det. Ni kommer tacka mig i slutändan. Undvik att köpa stora mängder lösa, färdigrostade bönor. Den absolut värsta smakdödaren för rostade kaffebönor är syre och ljus. Bönor som utsätts för detta under en längre period börjar producera oljor som härsknar med tiden och förstör smaken. Ska ni köpa en större mängd bönor, se då till att ni väljer bönor som rostats och sedan paketerats i vakuumförslutna påsar.

Håll

Håll kaffebönorna färska

Håll kaffebönorna färska

kaffebönorna färska

När ni öppnar en ny förpackning av rostade bönor eller när ni köper från en handlare, köp i regel inte mer bönor än vad ni kommer förbruka under den kommande veckan. Nyrostade bönor ska, som jag skrev här ovan, förvaras i vakuumförslutna påsar till dess dom ska användas. När en påse öppnas, bör ni förbruka innehållet inom en vecka. Förvara bönorna i lufttäta, förslutningsbara behållare i rumstemperatur. Förvara dem aldrig i kylskåpet då bönorna är porösa och drar lätt åt sig fukt och odörer. Ni rekommenderas också att aldrig frysa kaffebönor. Det är därför som jag rekommenderar att ni aldrig har mer än 5-7 dagars förbrukning av bönor framme per ny omgång.

Välj bra kaffe

Finsmakare inom kaffedrickande kan jämföras med individer som är oerhört noga med vilket typ av vin de dricker och när. Faktumet är att det står en häpnadsväckande värld av kaffesmaker och väntar på den som är villig att välja bort marknadens massproducerade kaffe mot mer exklusivt och speciellt. För den som söker det riktigt speciella kaffet så måste bönorna ha klar och tydlig information om från vilket land dom kommer, vilken region eller odling. Med denna information tillgänglig kan ni som konsumenter få en hel livstid av provsmakning av nytt kaffe. Leta för all del efter kaffebönor som består av 100% arabicabönor. Billigare alternativ kan innehålla Robusta bönor, kända för sin högre koffeinhalt men också för inte allt för goda smaker. Individer som föredrar 100% Arabica kaffe kallar kaffedrycker innehållandes Robusta bönor för osmakligt, inte ens värt namnet kaffe.

Dessa är tre av totalt nio viktiga aspekter som ni som kaffedrickare bör tänka på om ni verkligen vill dricka riktigt gott kaffe, istället för kaffet ni kan köpa på ICA eller andra butiker. Visst krävs det lite mer av er innan ni kan få er en kopp men tro mig, det är värt det.

Relaterade inlägg