Viktiga steg för att brygga den perfekta koppen kaffe – del 2

kaffe

Med lite extra möda och tid från er del kan ni förhöja ert kaffedrickande avsevärt. Smaken på kaffet ni dricker hemma kan tas till nya höjder genom att tänka på några enkla saker. Det kommer kanske att kosta några kronor mer, kräva ett par minuter extra innan ert kaffe står redo men varför inte prova? Jag har gått igenom tre viktiga aspekter i mitt första inlägg och här kommer några till.

Mal dina egna bönor

Kaffe börjar förlora kvalitet nästan omedelbart efter bönan malts ner till pulver. De flesta om inte majoriteten av de kaffekoppar som ni druckit, som smakat riktigt gott, har haft nymalet kaffe. Genom att mala bönorna bara minuter innan kaffet ska bryggas, gör att ni behåller majoriteten av alla smaker och lukter från bönorna. Ju längre den malda bönan får ligga, desto mer försvinner dessa smaker och dofter. Riktiga finsmakare föredrar att använda sig av dyra kvarnar för att mala sitt kaffe, av märken som Solis, Zassenhaus, Rancilio med flera men det betyder inte att maskiner från exempelvis Braun eller Bodum inte klarar av att göra jobbet, tvärt om. För en vardagsdrickare, då kan dessa duga mer än väl men vad vi alla vill uppnå är ett så finmalet kaffe som möjligt. Ju mindre partiklar vi lyckas mala, desto mer smak kommer vi kunna få ut när vi kokar kaffet.

Använd bra vatten

Använd bra vatten

Använd bra vatten

Att använda bra och rent vatten är ju en självklarhet men detta är inte något som vi i Sverige kanske behöver oroa oss för så värst mycket, då vårat kranvatten är så rent, i många fall till och med renare än innehållet i vissa flaskor som säljs i butiker. Biprodukter från kranvatten kan dock verkligen förstöra smaken på kaffet, så som klor och andra kemikalier. Därför rekommenderas ni att använda källvatten eller till och med rena vattnet genom aktivt kol för att få bort alla oönskade kemikalier och smaker. Observera att mjukt eller destillerat vatten absolut inte ska användas för att koka kaffe då de saknar de mineraler som vanligt vatten innehåller och som tillsammans med kaffebönan ger kaffet sin goda smak.

Undvik billiga filter

Kaffeexperter menar på att billiga pappersfilter, storpack av kaffefilter, kan dra ner smaken på kaffet. Försök därför att hitta exempelvis “syreblekt” eller “dioxin-fritt” pappersfilter om ni vill säkerställa en god smak, från exempelvis tillverkare som Filtropa eller Melitta. Alternativt kanske ni kan investera i ett guldpläterade och långlivat filter som exempelvis SwissGold. Dessa typer av filter är kända för att leverera maximal smak på kaffet. Nackdelen här kan vara att dessa typer av filter kan se lite kaffesediment passera igenom filtret, om kaffepulvret är allt för finmalet.

Inte snåla på kaffe

Vi har alla våra olika mått på hur mycket kaffe vi ska använda i förhållning till den mängd vatten eller de antal koppar kaffe vi tänker koka. Visst påverkar kaffemängden styrkan på kaffet och där en del inte vill dricka allt för starkt kaffe. Men ska ni dricka riktigt gott kaffe, då ska ni inte heller snåla på den mängd ni använder. En rekommendation är 2 ½ matskedar kaffe per 2 deciliter vatten. En del av er kanske försöker använda er av mindre kaffe men varmare vatten för att få ut så mycket smak som möjligt från kaffet. Problemet här är då att ni bränner kaffepulvret och istället för att få ett kaffe som smakar riktigt gott, så riskerar ni att förstöra det med en bitter smak och därmed raka motsatsen till vad ni ville uppnå.

Relaterade inlägg

Hur kaffe odlas

Hur kaffe odlasHur kaffe odlas

Kaffe odlas i tropikerna och det finns fem områden där man odlar kaffe, det är; Sydamerika Centralamerika Afrika Asien Oceanien Kaffe produceras i ca 60-80 olika länder och den största

Läs merLäs mer