Viktiga steg för att brygga den perfekta koppen kaffe – del 3

kaffe

Detta är del tre i denna bloggserie där jag tar mig en närmare titt på hur man brygger bästa tänkbara kopp kaffe. Totalt tar jag mig en närmare titt på nio olika element som alla påverkar slutprodukten, din kopp kaffe, något som vi svenskar dricker i mängder. Sverige är tillsammans med Finland de land i värden vars invånare dricker mest kaffe av alla. Svenskar dricker omkring tio kilo rostat kaffe per år och med tanke på detta är det, i alla fall för mig, oerhört viktigt att kunna upplysa kaffedrickare om hur man kan och ska gå till väga för att förhöja smaken, förhöja upplevelsen och således helt enkelt få ett godare kaffe i slutändan.

Jag har hitintills tittat på valet av kaffebönor, hur bönorna bör förvaras, hur och när man bör mala sitt kaffe, att använda bra vatten, att undvika billiga kaffefilter och att inte snåla på kaffet när man brygger. Det som återstår i processen att göra gott kaffe är nu temperaturen och renligheten av utrustningen, två lika viktiga faktorer som de sju jag nämnde innan.

Var försiktig med värmen

Använder ni vatten med allt för hög temperatur kommer ni med största sannolikhet att bränna kaffet och som följt få en väldigt bitter smak. Som jag nämnde i förra inlägget så är detta något som många medvetet gör i hopp om att få ut så mycket kaffesmak som möjligt från sitt malda kaffe. Men det dom inte vet är att just detta val då resulterar i den bittra kaffesmaken som så många av oss hatar. Den korrekta eller rekommenderade temperaturen för att brygga kaffe är omkring 200 grader C eller ca 45 sekunder från att vattnet nått sin kokpunkt. Många av dagens kaffebryggare reglerar detta automatiskt samtidigt som de dyrare maskinerna erbjuder möjligheten för baristan att ställa in exakt den temperatur som denne önskar att brygga kaffet på.

Färdigbryggt kaffe är också en färskvara och bör drickas direkt. På grund av lat- eller enkelhet samt kanske på grund av tidsbrist, brukar majoriteten av oss brygga en kanna  kaffe med betydligt fler koppar än vad vi kommer att dricka inom en rimlig tid efter att det står färdigt. Ju längre ett kaffe står, desto sämre blir smaken och det är därför som ni inte ska brygga mer än vad ni har för avsikt att dricka inom 30 minuter från att kaffet står färdigt. Inte heller återuppvärmning av tidigare bryggt kaffe är att rekommendera, då denna process också kommer att försämra smaken.

Hålla utrustningen ren

Hålla utrustningen ren

Hålla utrustningen ren

Sist men inte minst gäller att använda sig av ren utrustning, både gällandes kaffebryggare och kvarn. En genomgående rengöring av alla komponenter som används när ni kokar kaffe, bör göras med några veckors mellanrum. Speciellt kvarnen ni använder för att mala ner era bönor till pulver, för att säkerställa att ni inte har en massa oljor inuti som kan förstöra smaken. Använd er av exempelvis ättika eller speciellt framtaget rengöringsmedel för kaffemaskiner, så ni verkligen får bort allt gammalt kaffe. Skölj sedan noggrant med vatten och ni är redo att börja brygga igen.

Relaterade inlägg

Espresso

EspressoEspresso

Espresso består av en liten mängd starkt kaffe täckt av ett fast skum som kallas för crema. En traditionell espressoblandning innehåller allt mellan 10 till 40 procent kaffebönor av typ

Läs merLäs mer