Wayne’s Coffee

Wayne’s Coffee

Wayne’s Coffee är ett svenskt företag som inom kafébranschen. De är en franchise-kafékedja och när de öppnade sitt första Wayne’s Coffee år 1994 var de den första sådana som någonsin funnits i Skandinavien. Idag har Wayne’s Coffee växt något enormt och tagit sig utanför Sveriges gränser, ja till och med utanför Europas gränser. Wayne’s Coffee är känt internationellt för att ha inspirerat många av dagens kafékedjor med sin urbana och europeiska stil. Wayne’s Coffee har cirka 150 kaféer världen över.

Grundande

Wayne’s Coffee startades i och med att den första Wayne’s Coffee öppnade den 17 december 1994 på Kungsgatan i Stockholm. Tanken med denna var att skapa en helt ny typ av mötesplats som var hemtrevlig, men ändå centralt mitt i stan. Här skulle man trivas och sitta och njuta av en dryck och en konversation. Den italienska kaffekulturen ihop med en klassisk svensk fika kom att bli Wayne’s Coffee. Detta koncept mottogs väldigt bra och man växte snabbt till att bli en av Skandinaviens största kafékedja. Wayne’s Coffee besöks idag dagligen av cirka 40 000 gäster runt om i världen.

Tidslinje

Tidslinje

Tidslinje

När man öppnade porten till det första Wayne’s Coffee år 1994 var man det första kaféet i Sverige som serverade caffè latte. Från början var inte tanken att bli ett franchiseföretag med man ändrade sig år 1997, samtidigt som man tog sitt första steg utanför Stockholm och öppnade ett kafé i Uppsala. Endast två år senare expanderade man utomlands då man öppnade ett kafé i Finland. I början av 2000-talet var inte kafétrenden så utbredd ännu, något som man på Wayne’s Coffee självklart ville ändra på. För att uppmärksamma folk på Wayne’s Coffee och på baristakonst ordnade man en tävling inom baristakunskaper. Tävlingen nämnde man till Wayne’s Barista Cup. År 2008 fanns man i tre länder då man öppnade i Norge. År 2010 gjorde man om samma sak som man hade gjort år 1994 när man öppnade i Stockholm. Man blev det första kaféet att servera caffè latte, fast denna gång i Saudiarabien där ett Wayne´s Coffee öppnade. Idag finns det sju stycken Wayne´s Coffee i Saudiarabien. Sedan dess har man blivit KRAV-märkta som den enda och första kafékedjan och blivit utsedda till årets franchisekedja. Man har även hunnit sprida sig till Estland, Storbritannien och Cypern.

Kaffedrycker

Wayne’s Coffee har många olika kaffedrycker, både de vanliga som Americano, Mocha, Cappucino och Macchiato. Man har även de lite mer ovanliga som Red Eye, Crema och Cortado. Förutom varma kaffedrycker har de även kalla sådana. Ett exempel är Ice Latte där man kan välja om man vill ha laktosfri mjölk, lättmjölk, havredryck, sojadryck eller kokosmjölk till. Valmöjligheten att kunna välja vilken sorts mjölk eller dryck man vill ha i sin kaffedryck är något som många av gästerna på Wayne’s Coffee uttrycker att de uppskattar extra mycket. Att dessutom veta att mycket av både kaffet, mjölken och andra drycker är ekologiska är en annan sak som kunderna uppskattar. Det ger en känsla att på Wayne’s Coffee vet man vad man får i sin dryck, något som man inte alltid vet på andra ställen.

Kaffedrycker

Relaterade inlägg